Tuna i sve njezine dobrobiti Piše: Lorena Draženović, mag.cin.

  Foto: Pixabay/skeeze

  Plava riba posebno se preporučuje u prehrani jer je gotovo isključivi izvor našem tijelu lako iskoristivih EPA i DHA omega-3 masnih kiselina. U današnje vrijeme, od svih plavih riba, tuna je postala jedna od najviše konzumiranih. Ona ne samo da je bogata proteinima i omega-3 masnim kiselinama, nego sadrži i vitamine B3, B6 i B12 kao i selen.

  Prema nekim istraživanjima omega-3 masne kiseline, kada se redovito konzumiraju u većoj količini, preveniraju nastanak nekih vrsta karcinoma poput karcinoma prostate te dojke, dok se kod karcinoma crijeva rizik smanjuje za čak 55%. Također, omega-3 masne kiseline djeluju na smanjenje upale u organizmu, regulirajući koncentraciju eikosanoida i citokina koji mogu biti uzročnici kroničnih bolesti poput hiperlipidemije, dijabetesa tipa II kao i bolesti srca i krvnih žila.

  Nadalje, vitamin B12 važan je za normalno funkcioniranje mozga i živčanoga sustava. Uključen je i u nastanak crvenih krvnih stanica te njegov manjak može prouzrokovati anemiju. Također pomaže u nastanku DNA, u metabolizmu masnih kiselina, a i nastanak energije uvelike ovisi o njemu.

  Selen je jedan od najjačih antioksidansa te je bitan u obrani organizma, kao i u prevenciji infekcija.

  Tuna je odlična namirnica koja pokriva sve navedeno, stoga se svakako potrudite uključiti ju u svoju prehranu.

  Lorena Draženović specijalizirala je kineziterapiju na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Magistra je kineziologije, kineziterapeut i Halliwick instruktor. Za znanstveni rad o temi “Pet zastava, pet medalja, osam Olimpijskih igara: Jasna Šekarić – studija slučaja” nagrađena je Rektorovom nagradom. Već na trećoj godini fakulteta počela je volonterski raditi s djecom s teškoćama u razvoju, a u tom području djeluje i danas. Sudjelovala je na brojnim znanstveno – stručnim konferencijama većinom kao izlagač vlastiti radova. Iza sebe ima objavljena četiri stručna rada te nekoliko nagrada za iste.