Udruga Roda organizira pregled autosjedalica u Vinkovcima

Foto: Pixabay

U nedjelju, 28. travnja, od 10 do 12 sati na parkiralištu vinkovačke Osnovne škole A. G. Matoša u Ohridskoj ulici, udruga Roda organizira besplatan pregled dječjih autosjedalica.

Roditelji, koji žele obaviti pregled, mole se da rezerviraju svoj termin na broj 098 188 3173 (SMS ili Viber). Bez rezervacije termina neće biti u mogućnosti obaviti pregled, poručuju iz udruge dodajući kako pregled prvenstveno služi kako bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju.

Naime, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70 %, a rizik ozbiljne ozljede do više od 90 % no samo ako se pravilno koriste. Međutim, u Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće između 10 % do 20 % i to je brojka koju volonterke i volonteri Rode ovakvim pregledima nastoje povećati, navodi se.

Kako bi savjeti o pravilnoj upotrebi autosjedalica bili što učinkovitiji, Roda moli vozače koji dolaze na pregled da, ako je to moguće, sa sobom donesu upute proizvođača sjedalice. Ako dovode dijete, poželjan je dolazak u paru kao bi jedna osoba mogla paziti dijete dok druga namješta autosjedalicu prema našim uputama.

Rodini savjetnici i savjetnice za autosjedalice roditeljima i ostalim vozačima/icama dijelit će savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju autosjedalica te odgovarati na sva pitanja. Pozvane su i sve trudnice sa svojim partnerima.

Pregled se održava neovisno o vremenskim prilikama.