Za Domovinski pokret pravi izazovi tek predstoje, a svaki pogrešan korak mogao bi ih skupo koštati

Foto: Ivan Matić

Nakon više od tri tjedna od izbora, čini se da završava proces formiranja nove hrvatske Vlade u koju će, po svemu sudeći, nakon današnje objave da je u pregovorima između HDZ-a i Domovinskog pokreta (DP) postignuto “suglasje” oko formiranja saborske većine, ući i ministri iz redova DP-a.

Iako još ništa nije potvrđeno, kalkulira se da će DP-ovcima pripasti resori poljoprivrede, energetike i demografije, što je u neku ruku i logično, s obzirom na česte zamjerke koje su iz te stranke dolazile Vladi zbog prevelikog uvoza poljoprivrednih proizvoda na uštrb domaće poljoprivredne proizvodnje kao i lošeg demografskog stanja u zemlji prouzročenog slabim natalitetom i iseljavanjem mladih, ali i cijelih obitelji iz Hrvatske. Ti negativni trendovi posebice se osjete upravo na istoku Hrvatske, na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije u kojima DP i ima najveće uporište, a i čelnici stranke dolaze upravo iz tih krajeva, Vukovara, Osijeka i Otoka.

Međutim, koliko god i u HDZ-u i u DP-u osjećaju olakšanje postignutim dogovorom koji još mora biti potvrđen na stranačkim tijelima i jednih i drugih, dugoročna opstojnost te novostvorene koalicije, opterećene brojnim utezima i sukobima iz ne tako davne prošlosti, itekako je upitna. A pri tom je u najvećoj opasnosti DP kojemu, ukoliko dođe do pucanja koalicijskih odnosa, prijete ozbiljne posljedice mogućeg raspada jer bi od birača na novim izborima, a koji bi u tom slučaju uslijedili, gotovo nemoguće bilo zatražiti novo povjerenje. Jer što im reći? Oprostite, zanijelo nas pa smo sklopili deal s HDZ-om i Andrejom Plenkovićem, ali, evo, nećemo, više.

S druge strane, za HDZ nema takve opasnosti. Ta stranke, što god tko o njoj mislio, ustrojena je poput vojske i uvijek može računati na svojih 30 i nešto posto glasova birača koji im puno toga ne zamjeraju, iako bi trebali. Pokazali su to i ovi parlamentarni izbori na kojima su mnogi očekivali poraz HDZ-a, ali se to nije dogodilo i pored pokušaja upletanja u izbore i predsjednika Republike Zorana Milanovića na strani, po svemu sudeći još dugo oporbenog SDP-a u kojemu su započela i unutarnja previranja nakon što je otpala bilo kakva mogućnost koalicije s DP-om- Traži se tako i “glava” Peđe Grbina jer se preko izbornog debakla u situaciji kada imaš relativno dobre pretpostavke za pobjedu, a ne iskoristiš ih, jednostavno ne može tek tako prijeći.

No, da se vratim DP-u čiji će predsjednik Ivan Penava morati uložiti silnu energiju i političku mudrost da izbjegne svim zamkama moćnog koalicijskog partnera koji ima dovoljno komocije da može, ukoliko Plenković to ocijeni potrebnim i nužnim, inicirati situaciju iz koje bi se išlo na nove izbore. Za sada oni Plenkoviću ne odgovaraju zbog niza razloga, ali kada se sve smiri i prođu i euro izbori i formira se nova Europska komisija, sve je moguće, poglavito ukoliko Ivan Penava bude i dalje tvrdoglavo inzistirao da se određene stvari rješavaju na način na koji on to smatra da treba, poput izbacivanja SDSS-a iz “većine” u Hrvatskom saboru što naizgled dijelu desne opcije u Hrvatskoj djeluje jako zgodno i dočekano je slavodobitno, ali u konačnici neće doprinijeti boljitku samih građana, a Milorad Pupovac i ostali iz SDSS-a već će se politički “namiriti” na nekoj drugoj strani. Kukavni i jadni zasigurno neće ostati. Andrej Plenković na taj je ustupak morao pristati, ali će ga, bez sumnje, upamtiti i kao jednu od prvih recki dodati na popis svega onoga što mu se kod DP-a neće svidjeti. A bit će toga dosta jer da su u suglasju onda Ivan Penava i ostali iz DP-a HDZ nikada ne bi napuštali. A kada se recki dovoljno nakupi, zna se što slijedi.