Penava: I dalje su sve opcije otvorene ali neke stvari su ipak realnije

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Govoreći o dosadašnjim pregovorima HDZ-a i DP-a predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava rekao je kako su i dalje sve opcije otvorene te da sastanak koji će se održati u utorak neće biti ključni ili tipa “biti ili ne biti”. Kako je rekao razlog tome je činjenica što je još mnogo toga ima se za dogovoriti ako uopće i dođe do dogovora HDZ-a i DP-a. Napomenuo je kako će takvo stanje biti sve dok se nešto ne potpiše ili se netko, nakon potpisa, ne odluči držati potpisane riječi.

„To je neko realno stanje. Kada je riječ o razgovorima s HDZ-om oni se vode i činjenica je da smo u njima napravili određene pomake ka naprijed, odnosno dogovoru oko saborske većine. Sve to za sada ostalo je u razgovorima i još uvijek ništa nije potpisano tako da su i dalje „sve opcije na stolu“. Prema trenutnoj fazi pregovora neki ishodi više ili manje vjerojatni“, rekao je Penava.

Za sastanak u utorak rekao je da ako on bude konstruktivan kako bi poslije njega se moglo otići korak dalje s izjavama ali i da ne očekuje da će taj sastanak biti konačan jer su ti procesi dosta složeni.

„Tu su stvari u nijansama. Trenutno smo u fazi da smo premostili onu prvu prepreku ali isto tako još uvijek je na stolu kako to napraviti na najprihvatljiviji mogući način da stvar bude stabilna i sve strane zadovoljne. Ako na tom sastanku postignemo određeni napredak onda dalje kreću s pregovorima oko svjetonazorskih točaka poslije čega bi na red došao budući program Vlade, dogovori oko resora…“, rekao je Penava.

Na pitanje o SDSS-u kazao je kako je ta stranka bila prva prepreka u razgovorima s HDZ-om te da je ta stvar pri kraju ali i da još uvijek nije u cijelosti riješena jer i manjinski zastupnici u utorak imaju sastanak.