Obilježeno 75 godina djelovanja Vinkovačkog plivačkog kluba

Foto: VPK

VINKOVCI, Svečanim skupom u Gradskom kazalištu Joze Ivakića Vinkovački plivački klub (VPK) obilježio je 75 godina uspješnog djelovanja tijekom kojega je, kako je istaknuto, postao najtrofejnijim plivačkim klubom u Slavoniji.

Plivački klub u Vinkovcima osnovan je 1943. godine na tadašnjem plivalištu”Marica” na Bosutu, kao najstariji plivački klub istočno od Zagreba. Osnovali su ga bivši plivač riječke “Concordie” Branko Lončar i tadašnji uglednici Vinkovaca Aleksander Horvat i Ivica Kuman. Klub je tijekom svoje povijesti više puta mijenjao imena (Cibalae, Sloga, Dinamo, Lokomotiva), a od 1962. godine nastupa pod današnjim imenom.

Posebno treba istaknuti osvajanje 1. mjesta na Pionirskom prvenstvu Hrvatske u Crikvenici 1950. godine, osvajanje 4. mjesta na Juniorskom prvenstvu Jugoslavije u Rijeci 1974. godine, i 2.mjesta na Seniorskom prvenstvu Hrvatske u Dubrovniku 1975. godine.

Prve države medalje za RH pod vodstvom trenera Zvonimira Pintera, osvojio je plivač Dorian Vugrek u Zadru 10.-11.02.2018.g. na Prvenstvu Hrvatske za kadete u 25 metarskom bazenu i to srebro na 100 m leđno i broncu na 200 m leđno.

”Plivački klub je izdvojio naše Vinkovce i stvorio ga jednim gradom koji ima svoju povijest, ima težinu i gradom s kojim se ne mogu uspoređivati baš svi ostali gradovi. Kroz klub je prošlo mnogo ljudi koji su se družili i koji su živjeli kao obitelj na tom bazenu i to je zapravo najveće bogatstvo plivačkog kluba”, kazao je u govoru gradonačelnik Ivan Bosančić.

O povjesti kluba govorio je predsjednik VPK Tomislav Šarić, a prikazan je i dokumentarni film Vladimira Ćirića o povjesti plivanja u Vinkovcima.