Završen biciklistički maraton “Da se ne zaboravi” koji se vozi u spomen na poginule i nestale policajce

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U organizaciji policijske udruge IPA regionalnog kluba Međimurje danas je završen biciklistički maraton „Da se ne zaboravi“ od Dubrovnika do Vukovara koji se vozio od 5. rujna. Tijekom 8 dana i isto toliko etapa biciklisti su prevezli više od 800 kilometara kako bi danas stigli u Vukovar gdje su podno spomen ploče kod Spomen doma hrvatskih braniteljima na Trpinjskoj cesti zapalili svijeće.

Po riječima predsjednika udruge IPA regionalnog kluba Međimurje Darka Dragičevića biciklistički maraton se vozio u spomen na poginule i nestale policajce iz varaždinske i međimurske Policijske uprave.

„Na ovaj način čuvamo uspomenu na policajce koji su došli 11. rujna 1991. godine kako bi ga branili. Ta grupa je brojala 185 policajaca od kojih je njih 21 poginulo, 4 se i danas vode kao nestali, a 119 ih je završilo po logorima“, rekao je Dragičević.

Govoreći o odvezenome maratonu Tomislav Horvat kaže kako je bilo naporno ali i da su unatoč svemu ipak izdržali sve napore. Horvat je bio i dio skupine policajaca koji su toga 11. rujna došli u Vukovar. Trebali su ostati u Vukovaru dva tjedna, kako je planirano, ali su ostali duže. Neki se nisu niti vratili.

„Dolaskom u Vukovaru bili smo podijeljeni. Dio naših policajaca bio je angažiran u gradskoj četvrti Borovo naselje. Ja sam bio angažiran u Vukovaru i u naselju Sajmište. Iz grada sam u proboju izašao 18. studenoga“, rekao je Horvat.  

Bicikliste je na Trpinjskoj cesti dočekao zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac koji je zahvalio biciklistima što čuvaju uspomene na žrtve Vukovara.

„Mnogi od njih se nisu nikada vratili svojim kućama, a nekoliko onih koji su preživjeli srpske koncentracijske logore danas su vozili maraton. Ja im se od srca zahvaljujem što čuvaju uspomenu na Domovinski rat“, rekao je Sušac