Vinkovci u vrhu među hrvatskim gradovima po izdvajanjima za učeničke potpore

Foto: Grad Vinkovci

VINKOVCI, Prema istraživanju koje je portal Gradonačelnik.hr proveo među hrvatskim gradovima, Vinkovci su drugi grad u državi po izdvajanjima za potpore srednjoškolcima i treći po izdvajanjima za potpore osnovnoškolcima. Gradovi uglavnom u određenom iznosu sufinanciraju školski pribor i materijale za osnovnoškolce, tek nekolicina ih pomaže i srednjoškolcima u čemu prednjače Dubrovnik, Vinkovci i Novi Marof. Dubrovnik tako za potpore srednjoškolcima izdvaja 500 tisuća kuna, Vinkovci 350 tisuća kuna, a Novi Marof 250 tisuća kuna godišnje.

Kada je riječ o osnovnom školstvu, najviše je iz proračuna za sufinanciranje školskih materijala i pribora svojim učenicima, konkretno radnih bilježnica, i ove godine izdvojio Zadar, ukupno 2,45 milijuna kuna. Na drugom je mjestu Velika Gorica koja je za svoje školarce izdvojila 2,2 milijuna kuna. Grad Vinkovci svojim je osnovnoškolcima, odnosno njihovim roditeljima, pomogao sa 1,85 milijun kuna. Osnovnoškolci od 2. do 8. razreda dobili su vaučere u vrijednosti od 500 kuna, a prvašići, baš kao i učenici prvih razreda srednjih škola, dobili su po 1.000 kuna. Slijedi Dubrovnik sa 1,49 milijuna kuna te Varaždin koji je ove godine za školarce osigurao 1,26 milijun kuna.

„Djeca, mladi i mlade obitelji uvijek su nam bili apsolutni prioritet. Kroz razne programe i projekte nastojimo pomoći i olakšati roditeljima jer svjesni smo koliki su troškovi kada je školovanje u pitanju. Najbolje to znaju oni koji imaju dvoje, troje ili više djece. A ima li boljeg ulaganja od ulaganja u djecu i obrazovanje, to je jedini ispravan put za budućnost svakog društva“, rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Zanimljivo je kako tek nekolicina gradova, samo njih 11, uz pomoć učenicima osnovnih škola izdvaja i za pomoć srednjoškolcima. Osim Vinkovaca, koji po 1.000 kuna daruju svim učenicima prvih razreda srednje škole, isti iznos svojim srednjoškolcima osiguravaju i Dubrovnik, Grubišno Polje i Stari Grad, dok Velika Gorica svim srednjoškolcima osigurava po 800 kuna pomoći.

Gleda li se pak prosječni iznos kojeg su osigurali za svakog učenika osnovne škole, najizdašniji su u Grubišnom Polju sa po 1.000 kuna, te Vinkovcima i Poreču, sa po 700 kuna.