Na festivalu u Vinkovcima dodjeljene nagrade najboljim proizvođačima rakije i vina

Foto: Grad Vinkovci

VINKOVCI, Ovogodišnji, 5. po redu Festival šunke, vina, rakije i kulena održan je u nešto drugačije izdanju. Naime, radi pojave afričke svinjske kuge ove godine se na festivalu nisu ocjenjivali kuleni i šunke tako da su svoje proizvodi predstavili samo majstori u pravljenju vina i rakije. Prema riječima Zvonimira Lisčića, predsjednika Udruge Vinkovački šokački rodovi koja je i organizator festivala, ove godine su imali 34 uzorka rakije i 111 uzoraka vina iz 41 vinarije.

„Sudionici su bili iz cijele Slavonije, Srijema i Baranje, ali i iz Bačke. Iznimno smo ponosni, a struka je ocijenila one najbolje. Nismo htjeli ove godine odgoditi festival, želimo da ovo i dalje bude jedna lijepa tradicija“, rekao Liščić.

U kategoriji proizvođača rakije prvo mjesto je pripalo Jozi Kataviću iz Našica, dok je zlatna diploma uručena Marijanu Bosančiću.

„Ovakvi događaji podižu rad manjih proizvođača na jednu veću razinu, a to dokazuje da u manjim gospodarstvima također ima kvalitete. Mi proizvodima uglavnom za svoje manje potrebe. Tajna uspjeha je dugogodišnji rad, ali i puno truda. Za jednu dobru rakiju bitno je da rakija odleži u drvenoj bačvi barem godinu dana, a onda se mora maknuti da drvo ne pije tu rakiju. Onda se ona treba staviti u inox ili staklenu bocu i treba odležati još barem dvije godine“, rekao je nagrađeni Jozo Katavić.

U kategoriji vina prvo mjesto u ukupnom poretku pripalo je Iločkim podrumima za vino Traminac iz 2018. godine, a veliku zlatnu diplomu dobili su još vinarije Underground, Pinkert i Kalazić.

„Mi smo već navikli na brojne izložbe, pogotovo ovdje u Vinkovcima. Radi se o lijepoj izložbi, predstavili smo svoja vina, a mi svi vinari želimo svoja najbolja vina donijeti na izložbu. Ove smo godine donijeli četiri uzorka, a sva četiri dobila su zlata”, rekao je Oliver Novački, direktor vinarije Svjetli dvori iz Karanca.

Kao i kod rakije, tako su i kod vina podijeljene i srebrne i brončane diplome, kao i zahvalnice za sudjelovanje

„Uz sve one okolnosti koje su nas zatekle, danas smo ovdje radi rakije i vina. Nadam se da ćemo dogodine naći načina na koji ćemo odgovoriti na nedaće koje su nas snašle. Ovaj festival jako se lijepo razvija, a nadam se kako izuzetak kulena i šunke neće utjecati na budućnost“, rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je dodjeljivao priznanja proizvođačima vina.

Nagrade proizvođačima rakije dodjeljivao je župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić.

„Mislim da su svi posjetitelji uživali kao i svih prethodnih godina. Festival se pretvorio u tradiciju zahvaljujući Udruzi Šokački rodovi, a nadam se da je večerašnje događanje uvertira u neka bolja vremena”, rekao je Dekanić.