Predstavljen 18. broj Vukovarskog zbornika

Foto: www.hrv.hr

VUKOVAR, U sklopu programa obilježavanja Dana Matice hrvatske u Vukovarsko – srijemskoj županiji u Vukovaru je predstavljen 18. broj Vukovarskog zbornika. Riječ je o godišnjem glasilu Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru koji je, kako je rečeno, tematski raznolik te je u njemu 18 autora napisalo 24 rada svrstanih u pet rubrika. Kako je rečeno u rubrici Znanstvene i stručne rasprave Ana Marija Zulić istraživala je nazive zanimanja u starim hrvatskim rječnicima, a Zbornik isto tako donosi i rezultate istraživanja čitalačkih navika učenika Gimnazije Vukovar temeljem ankete koju je sastavila i provela Sanja Matičić. Istaknuto je kako je najveći tekst u Zborniku autora Ivice Žabića koji je se bavio prodavaonicama tvornice Bata, odnosno tvornice Borovo, širom dviju Jugoslavija kroz 70 godina.

Prema riječima urednika Zbornika Milana Pauna u vrijeme Bate bilo je 565 prodavaonica dok ih u vrijeme Borova bilo 625. Napominje kako Žabić u svom tekstu prvi donosi kompletne podatke o tim trgovinama i cjelovit popis svih trgovina te je, između ostaloga, opisao trgovine u Borovu, Vukovaru, Zagrebu, Zemunu, Beogradu i Slavonskom Brodu.

“Sve su one bile namještene po Batinom modelu uređenja prodajnih prostora, a zanimljivo je da su kupcima nudile i usluge njege stopala, primjerice masažu. Dio redovite usluge bilo je obuvanje cipela kupcu. Prodavaonice su prodavale i čarape te nudile uslugu krpanja čarapa. Na kupljene cipele kupac je imao garanciju čak do šest mjeseci. Koliko je Bata ozbiljno pristupao poslu, možda najbolje svjedoči podatak kako je organizirao mjerenje veličine ženskih i muških stopala u cijeloj zemlji. Rezultat ispitivanja bio je da je prosječna veličina stopala žena bila 37, a 41 kod muškaraca”, rekao je Paun.