Svijeća sa adventskog vijenca uzrokovala požar u pomoćnoj pestoriji obiteljske kuće

Foto: Pixabay

VINKOVCI, Jučer, 6. prosinca oko 21,40 sati, izbio je požar u pomoćnoj prostoriji obiteljske kuće u Vinkovcima, koju koristi 39-godišnjakinja. Očevidom obavljenim u suradnji s inspektorom zaštite od požara utvrđeno je kako je izvor požara plamen svijeće s adventskog vijenca.

„39-godišnjakinja je bez nadzora ostavila upaljene svijeće na adventskom vijencu koji se nalazio na stoliću uz trosjed. Svijeća je pala na trosjed na koji se prenio plamen svijeće i tako uzrokovao požar. Plamen je zahvatio i dijelove drugog namještaja u prostoriji, no pripadnici JVP Vinkovci lokalizirali su požar te se nije proširio na druge prostorije obiteljske kuće“, stoji u izvješču PU.

Dodaju kako u požaru nitko nije ozlijeđen, a da je vlasnik obiteljske kuće procijenio nastalu materijalnu štetu na iznos od nekoliko desetaka tisuća kuna. Policija će o događaju izvijestiti nadležno državno odvjetništvo.

Za vrijeme adventskog razdoblja povećava se opasnost od izbijanja požara, a mogu ih uzrokovati božićne lampice, svijeće, prskalice i ostale dekoracije.

Kako biste izbjegli opasnosti od požara i nadolazeće blagdane proveli radosno i u miru, savjetujemo sljedeće:

  • svijeće držite podalje od božićnog drvca, zavjesa ili papirnatih dekoracija te ih ne ostavljajte da gore bez nadzora,
  • prirodno božićno drvce predstavlja posebnu opasnost jer mu treba samo 30 sekundi da izgori, stoga ne postavljajte božićno drvce blizu kamina ili ostalih izvora topline,
  • lampice uvijek isključite prije spavanja ili kada nema nikoga doma,
  • nemojte preopterećivati utičnice,
  • provjerite ispravnost kablova prije korištenja božićnih lampica i rasvjeta,
  • ne stavljajte na bor neispravne lampice,
  • provjerite jesu li lampice i kablovi označeni za vanjsku upotrebu,
  • oprezno s korištenjem pirotehničkih sredstava koji osim ozbiljnih ozljeda mogu izazvati i požare.

U slučaju nesreće nazovite 112!

U protekla 24 sata na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske zabilježene su četiri prometne nesreće, od čega dvije prometne nesreće u kojima je nastupila samo materijalna šteta (Otok, Tovarnik), jedna prometna nesreća u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena (Vinkovci) te prometna nesreća u kojoj je jedna osoba zadobila teške tjelesne ozljede opasne po život (cesta Ivankovo-Retkovci), o kojoj smo prethodno već izvijestili.