Pavliček: Zaštitimo hrvatsku kunu

Foto: Ivan Matić

Saborski zastupnik iz Vukovara Marijan Pavliček u slobodnom govoru u Hrvatskom saboru prozvao je vladajuću većinu da o ovako bitnoj temi gdje se gubi dio suvereniteta, u ovom slučaju monetarnog suvereniteta, ne mogu odlučivati pojedinci u svojim uredima nakon dogovora sa briselskim moćnicima. O ovakvoj temi može isključivo odlučiti hrvatski narod putem referendumu, poručio je Pavliček.

“Jedini mehanizam u kojem narod može direktno izraziti svoje stajalište o nekoj temi, o nekom problemu je putem referendumu…U posljednjih nekoliko mjeseci, posebice nekoliko dana, vladajući sve češće spominju ulazak Hrvatske u Eurozonu, ukidanje nacionalne valute kuna i preuzimanje eura kao platežno sredstvo, a da o tome nitko ne pita
hrvatski narod što narod misli o tome. Vladajući govore da smo se obvezali već prilikom pristupanja EU i preuzeti euro. Nitko od hrvatskih građana to nije znao. Te ugovorne obveze imaju neke druge članice, koje su prije nas pristupale EU, kao što su Mađarska, kao što su Poljska, kao što su Češka, pa ni dan danas nisu niti pomišljale uvesti euro i te ugovorne obveze ne definiraju koji je krajnji rok uvođenja eura”, mišljenja je Pavliček.

Pavliček tvrdi kako neće pri tom doći do poboljšanja standarda. “Neće nam početi padati mana s neba ako uvedemo euro niti će standard hrvatskih građana rasti. Nažalost doći će kratkoročno sigurno do poskupljenja maloprodajnih cijena i doći će do pada standarda svih građana. I uvođenje eura preko koljena i na brzinu je plod osobnih ambicija, a ne pomno osmišljene nacionalne strategije. Dosta je bilo da Hrvatska bude samo redak u nečijem životopisu. Dosta je bilo dodvoravanja briselskim moćnicima. Hrvatska mora imati suverenu politiku, Hrvatska treba imati partnere, ali ne može biti država na daljinski upravljač. O ovako bitnoj temi gdje se gubi dio suvereniteta, u ovom slučaju
monetarnog suvereniteta, ne mogu odlučivati pojedinci u svojim uredima nakon dogovora sa briselskim moćnicima. O ovakvoj temi može isključivo odlučiti hrvatski narod putem referendumu. Stoga će Hrvatski suverenisti tijekom listopada pokrenuti inicijativu pod nazivom Zaštitimo hrvatsku kunu kako bi sakupili dovoljan broj potpisa za pokretanje referenduma o zaštiti hrvatske kune”, najavio je Marijan Pavliček.

/