Obljetnica osnutka 4. bojne 3. vukovarske gardijske brigade

Foto: www.hrv.hr

VUKOVAR, Preživjeli pripadnici 4. bojne 3. vukovarske gardijske brigade, zajedno s prijateljima i članovima obitelji, obilježili su 27. godina od osnutka ove postrojbe. Ratni dozapovjednik postrojbe, a danas predsjednik Udruge 4. bojne 3. vukovarske gardijske brigade, Pero Perić podsjetio je kako je brigada osnovana 15. lipnja 1991. godine na Opatovačkoj pustari.

„Prvotno je imala 165 pripadnika da bi kasnije ta brojka narasla na 306 pripadnika. Osjećamo se ponosno jer smo u iznimno teškim trenutcima i uvjetima stvarali vojsku i državu. Naši pripadnici preuzimali su glavne inicijative u obrani Vukovara i pri tome je njih 76 poginulo. Gotovo svi preostali pripadnici postrojbe su bili ranjeni ili su završili u logorima“, rekao je Perić.

Upravo radi toga kaže kako se hrvatski branitelji nisu borili za Hrvatske iz koje će mladi i obrazovani ljudi odlaziti u inozemstvo nego da bi upravo oni trebali biti ti koji će voditi zemlju i boriti se za njen boljitak. Perić je najavio i kako će uskoro u Vukovaru postaviti spomenik ovoj postrojbi kao i Luki Andrijaniću koji je srušio prva dva neprijateljska zrakoplova. Obilježavanju obljetnice nazočio je i ministar branitelja u Vladi RH Tomo Medved.

„4. bojna 3. vukovarske gardijske brigade jedna je od prvih osnovanih postrojbi u vrijeme kada se hrvatska vojska tek počela formirati. Vodilo ih je srce i ljubav prema Hrvatskoj, imali su svijest o tome što se u ono vrijeme zapravo događalo i odlučno se stavili u službu domovine“, rekao je povodom obljetnice gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Povodom obilježavanja 27. obljetnice osnutka brigade položeni su vijenci na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, služena je misa zadušnica te održana svečana akademija u Hrvatskom domu u Vukovaru.