Što u slučaju susreta s divljači izvan njihovih prirodnog staništa?

Foto: vsz.hr

VUKOVAR, Grad Vukovar apelira na građane da u slučaju susreta s divljači ne postupaju na vlastitu odgovornost te da pričekaju upute stručnih osoba. Također, građane molimo da ne prilaze i ne hrane životinje jer samim time mogu ugroziti svoju sigurnost.

„U slučaju da građani primijete određenu vrstu divljači molimo ih da kontaktiraju Grad Vukovar, točnije, poljoprivrednog redara na broj telefona 032/456-571 ili 098/543-306“, navodi se u objavi Grada Vukovara.

Poljoprivredni redar će po zaprimljenoj prijavi građana kontaktirati stručnu osobu koja će odlučiti kako i na koji način se postupa sa svakom životinjom. Sukladno Programu zaštite divljači u gradu provode se mjere radi sigurnosti stanovništva u naseljenim mjestima na području grada Vukovara. Stoga, zbog sigurnosti i zaštite ljudskih života, na području površine izvan lovišta grada Vukovara nije moguće obitavanje pojedinih vrsta divljači i pojedinih ostalih životinjskih vrsta.

Grad Vukovar u slučajevima pojave divljači izvan područja lovišta postupa po protokolu koji propisuje način postupanja i redukcije prema krupnoj divljači te lisicama, kunama, čagljevima, vranama i golubovima uz istovremenu najveću moguću zaštitu te divljači.

„Napominjemo da građani u bilo kojem trenutku mogu prijaviti viđenu divljač te da sami ne poduzimaju nikakve mjere i radnje bez odgovornih osoba. Za sva dodatna pitanja na navedenu temu, molimo građane da nas kontaktiraju na e-mail: ivan.roguljic@vukovar.hr“, poručuju iz Grada Vukovara.

AUTOR: Grad Vukovar