Nova presuda za ratni zločin u Lovasu, kazne od 4-8 godina zatvora

Foto: lovas.hr

BEOGRAD, LOVAS, Poseban Odjel za ratne zločine Višeg suda u Beogradu proglasio je krivima osmoricu muškaraca za ratne zločine protiv civila počinjene u mjestu Lovas 1991. godine.

Prema presudi suda optuženi su krivi za zločin protiv čovječnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva i nečovječno postupanje. Kazne suda kreću se od 4 do 8 godina zatvora. Prema presudi suda Željko Krnjajić osuđen je na 6 godina zatvora, Milan Devčić na 8 godina, Darko Perić na 5 godina, Radovan Vlajković na 5 godina, Radislav Josipović na 4 godine, Saša Stojanović na 7 godina, Jovan Dimitrijević na 6 godina i Zoran Kosjer na 6 godina zatvora. 

U obrazloženju presude stoji da su kazne limitirane visinom prvih kazni i činjenicom da tužiteljstvo nije dokazalo sve radnje koje su im se stavljale na teret. Ovo je inače ponovljeno suđenje za ratni zločin u Lovasu. prvobitna optužnica teretila je tada 14 optuženih za ubojstvo, zlostavljanje i mučenje 69 hrvatskih civila, a njome su bila obuhvaćena četiri pripadnika nekadašnje JNA, četiri mještanina Lovasa te šest pripadnika paravojne postrojbe “Dušan Silni”.

O razmjerama zločina u Lovasu govori i podatak kako je 87 mještana ove općine stradalo tijekom Domovinskog rata. Od toga broja 85 ih je iz Lovasa, a 2 iz Opatovca. Na području Lovasa počinjeni su i neki od najstrašnijih zločina tijekom Domovinskog rata. Preživjeli mještani govore o ubojstvima po kućama, dvorištima, na ulici, silovanjima, premlaćivanjima, tjeranju na prisilni rad pri čemu su svi mještani, koji nisu srpske nacionalnosti, morali nositi znak raspoznavanja.

Ipak, jedan od uopće najstrašnijih ratnih zločina tijekom Domovinskog rata dogodio se 18. listopada 1991. godine kada je skupina od  51 lovaskog Hrvata prisilno odvedena na čišćenje minskog polja. Pod prijetnjom oružjem natjeralo ih se, dok su se držali za ruke svjesni da odlaze u smrt, da hodajući prođu kroz minsko polje i tako ga očiste. U tom okrutnom zločinu ubijen je 21 Lovaščanin, a 14 ih je ranjeno.