Agrokor i belgijski Ardo u vinkovačku Vinku ulažu 400 milijuna kuna

VINKOVCI, Predsjednik Agrokor koncerna Ivica Todorić i operativni izvršni direktor tvrtke Ardo Bernard Haspeslagh potpisali su u srijedu u vinkovačkoj Tvornici za prozvodnju zamrznutog voća i povrća Vinka ugovor o međusobnoj suradnji – joint venture između Agrokora i belgijske Ardo Grupe, ukupne vrijednosti 400 milijuna kuna, a kojim te dvije kompanije postaju ravnopravni vlasnici tvornice Vinka.

“Glavni cilj ove joint venture suradnje je da Vinka postane najveći proizvođač zamrznutog voća i povrća u istočnoj Europi”, poručio je predsjednik Agrokor koncerna Ivca Todorić dodajući kako to znači i otvaranje najmanje 1.000 novih radnih mjesta.

Uz to, sadašnja proizvodnja u Vinki povećat će se s sadašnjih 15.000 na 60.000 tona zamrznutog voća i povrća.

 “Naš plan je da trenutačna suradnja s 80 kooperanata realizacijom ove investicije preraste u suradnju sa 300 kooperanata čime će se ukupna proizvodnja odvijati na tisuće hektara poljoprivrednog zemljišta i voćnjaka”, rekao je Todorić.

Dodao je kako je Agrokor do sada u Vinku uložio oko 200 milijuna kuna.

“Ovaj ugovor za Ardo predstavlja daljnji razvoj poslovanja u središnjoj i istočnoj Europi koji će biti uvršten u Ardovu industrijsku mrežu”, kazao je operativni izvršni direktor Ardoa Bernard Haspeslagh navevši kako je Ardo kompanija u obiteljskom vlasništvu s prometom od 841 milijun eura i 3.800 zaposlenika.

Europski je lider u proizvodnji svježe zamrznutog povrća, začinskog bilja i voća i ima 20 proizvodnih, distribucijskih i pakirnih jedinica u osam europskih država, a prodaje 762.000 tona svježe zamrznutog povrća, začinskog bilja, voća, tjestenine i riže u svijetu.

Govorio je i vukovarsko-srijemkski župan Božo Galić rekavši kako uvijek veseli kada se nešto novo otvara, a najviše kada se otvaraju nova radna mjesta.

“Vinka je dugo godina bila u državnom vlasništvu i nakon nekoliko neuspješnih poslovnih inicijativa, Agrokor je u kratkom periodu uspio svojim investicijama oživiti i pokrenuti veliki potencijal tvornice”, rekao je župan Božo Galić založivši se za partnerski odnos Agrokora i malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

ĐURO KARALIĆ