Gojtani postaju dio nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske?

Foto: Žana Kužet

GUNJA, Istok Hrvatske oduvijek je bio nadaleko poznat po dobroj i kvalitetnoj hrani gdje je svatko mogao pronaći nešto za sebe. U izobilju najrazličitijih delicija postoje i one za koje se malo zna ali se njihovi recepti već desetljećima, pa i stoljećima, čuvaju i prenose s koljena na koljeno. Jedna od takvih delicija su i gojtani iz Gunje koji su se na tom prostoru počeli praviti tijekom 18 stoljeća. Nastali su po uzoru na tijesto strauben koje su u Gunju donijeli vojnici Austro – ugarske u vrijeme vojne krajine. Domaći ljudi su ubrzo preuzeli recept s tim što su ga prilagodili svojim željama i potrebama. Prema riječima v.d. ravnateljice Narodne knjižnice i čitaonice u Gunji Žane Kužet riječ je o tijestu koje se peče u vrućoj masti.

„Smjesa koja se pravi, a za što postoji i recept, treba biti malo gušća od smjese kakva se koristi za palačinke. Kada se ispeče tijesto se slaže u spiralu i to na način da se sipa od sredine prema rubovima i to sve dok je ima u posudi koja se koristi za to. Gojtan na kraju, u zavisnosti od želje, može biti slan ili sladak ako se pospe primjerice šećernim prahom“, rekla je Kužet.

Dodaje kako su gojtani tijekom desetljeća po malo zaboravljeni ali i da ih sada ponovno pokušavaju oživjeti pa je tako na Danima udruga predstavljeno kako se prave, a posjetitelji su imali priliku i kušati ih. Međutim, niti tu nisu stali nego su pokrenuli proceduru kako bi gojtani od strane Ministarstva kulture RH bili proglašeni kao dio nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske.

„Slijedeće godine Gunja obilježava deset godina od poplave, a mi očekujemo i kako će gojtani biti proglašeni kao dio nematerijalne kulturne baštine Hrvatske. Ako uspijemo u tome gojtani će biti prva delicija iz Gunje s tim epitetom. Prikupili smo i proslijedili brojne dokumente i fotografije do kojih smo došli kako bi uspjeli u tome. Imali smo problem jer je puno toga uništeno u poplavi ali snalazili smo se i tražili okolo“, rekla je Kužet.

Recept gunjanskih gojtana:

5 jaja

1 litra mlijeka

Žličica soli

Prstohvat šećera

1 štamplica rakije

900 grama brašna (ovisi o krupnoći i kvaiteti jaja)

Smjesu mutiti koja mora biti dva puta gušća od smjese za palačinke. Smjesu je potrebno pržiti u dosta masnoće. Ulijeva se kroz lijevak srednje veličine. Smjesa se ulijeva u obliku spirale pri čemu se kreće od sredine prema rubovima. Masnoća pri tome mora biti dobro zagrijana.