Vukovarac Ilja Bujišić Uzelac diplomirao matematiku na Cambridgeu

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Princeton, Yale, Harvard, Oxford, Cambridge, Sorbonna… Ovo su samo neka od najpriznatijih sveučilišta na svijetu i čije samo spominjanje izaziva na neki način poštovanje. Vukovarac Ilja Bujišić Uzelac (22) jedan je od onih koji se može pohvaliti kako je studirao na nekom od njih i diplomirao. Naime, Ilja je diplomirao matematiku na Cambridgeu pa nam je prenio neke od svojih dojmova s ovoga engleskog sveučilišta koje se ubraja među najkvalitetnije na svijetu.

“Poslije svega mogu reći kako je to bilo jedno predivno iskustvo i da nikada, koliko god ono bilo zahtjevno, nisam požalio što sam studirao tamo. Među profesorima sam imao neke od najboljih matematičara na svijetu ali i profesore koji su dobivali Nobelove nagrade”, riječi su s kojima nam Ilja započinje prepričavanje svojih iskustava s Cambridgea.

Kaže kako su i na Cambridgeu imali otprilike isti broj kolegija kao i što ih ima na sveučilištima u Hrvatskoj. Velika razlika u svemu tome je što su dnevno imali po nekih dva sata predavanja, odnosno da je cijelo gradivo ispredavano u nekih 15-ak sati što na hrvatskim sveučilištima traje i po 60-ak sati. Kaže i kako je sve dosta liberalno i da sam student, u zavisnosti od želja i kako se osjeća, može planirati koliko će raditi. Najveća razlika je u tome što su na Cambridgeu zapravo najviše učili iz zadataka koje su dobivali kao domaće zadaće.

„Dobivali smo po 10-15 zadataka koje smo rješavali tijekom dana i noći. Znali su da ne možemo sve da ih riješimo pa nas nisu niti ocjenjivali ali su ih pregledavali. Na taj način smo učili, usavršavali se, vježbali… U više slučajeva događalo se da netko  ne može da riješi neki zadatak i da ti zakuca na vrata u pola noći pa ih onda zajedno rješavamo. Sve to možda ne izgleda teško ali mogu reći da smo poslije nekoliko tjedana bili iscrpljeni od svega toga ali se isplatilo“, kaže Ilja.

Kada je riječ o smještaju napominje da je imao sobu u razini sobe u hotelu s četiri zvjezdice te da je zapravo bio samo problem priviknuti se na englesku hranu. Međutim, u svemu tome bio je on iz Hrvatske ali i sinovi i kćerke moćnih političara, poslovnih ljudi, šeika… Imao je i sreću što je s studiranjem na Cambridgeu počeo prije nego što je Velika Britanija izašla iz Europske unije tako da je plaćao godišnju stipendiju od 9.000 funti. Danas ta školarina iznosi 45.000 funti godišnje.

Prisjetio se i kako mu je još kao djetetu jedna od glavnih igrački bila kalkulator koji je nosio i u vrtić. Osnovnu školu završio je u OŠ Blago Zadro da bi srednju školu nastavio na Matematičkoj gimnaziji u Beogradu koja važi za jednu od najboljih srednjih škola na Balkanu, pa i šire, kada je riječ o matematici. Tako je 2015. godine, kao učenik 8. razreda, bio je prvak Hrvatske u matematici za osnovne škole da bi 2018. godine na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, koja je održana u Rumunjskoj i koja je najveće natjecanje na svijetu u matematici za učenike srednjih škola, osvojio srebrnu medalju.

„Prije samo upisa na Cambridge imao sam testove i intervjue ali mislim kako su te dvije medalje bile odlučujuće. Za dalje ću vidjeti što ću. Volio bih predavati ali opet ne bih volio samo to raditi jer mislim da bi me to nekako ograničilo. Planiram pokrenuti start up tvrtku koja bi zapravo bila online platforma koja će djelovati na prostoru Balkana“, zaključio je Bujišić Uzelac.