Caritasova pučka kuhinja u Vinkovcima pripremi godišnje preko 50 000 toplih obroka, a za svakog koga usluže imaju iskren osmijeh i lijepu riječ

Foto: Gordana Ilić Ostojić

Biti sam i u potrebi težak je teret, koji dodatno oteža u ovim blagdanskim danima. Poruka Božića ona je mira i ljubavi, no često nas ponese opći konzumerizam koji tu poruku priguši, pa propustimo svrnuti pogled na one oko sebe koji imaju puno manje od nas. Srećom, u vrijeme blagdana – kao i svim ostalim danima – netko ipak skrbi o tim ljudima.

Caritasova pučka kuhinja Vinkovci otvorena je početkom 2015. godine, i od otvaranja provodi dva Caritasova trajna projekta: „Veliko srce za male ljude” povodom Božića i „Blaženije je davati nego primati” povodom Uskrsa. Rad pučke kuhinje najvećim je dijelom financiran od Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, no nije zanemariva ni pomoć lokalne zajednice i gospodarstvenika.

„Uvijek smo otvoreni za donacije u hrani i novcu. Tijekom cijele godine moguće je donijeti konzerviranu hranu, brašno, ulje, krumpir, bijeli i crveni luk, kupus, jaja… Radimo po HACCAP sustavu s najvišom razinom kontrole u pripremi, zaprimanju i skladištenju hrane. Kao veliki donatori, naš rad podržavaju domaći OPG-ovi, tvrtke s područja županije, te gradovi Vinkovci i Vukovar, kao i Vukovarsko-srijemska županija. Također nam je neizmjerno važna i pomoć vjernika u župama koju koordiniraju župnici, te vjeroučitelji po školama, jer tako djecu od rane dobi zajedno učimo suosjećanju i pomaganju”, rekla nam je koordinatorica i voditeljica pučke kuhinje Renata Keškić.

Ovoga Badnjaka vinkovačka je pučka kuhinja pripremila 111 obroka za svoje korisnike. Složna i uigrana ekipa koju čine Renata, Nikolina, Marjan i Ivan korisnicima je pripremila i podijelila ukusne, izdašne obroke. Prostor u kojem rade i primaju korisnike besprijekorno je čist, a za svakog koga usluže imaju iskren osmijeh i lijepu riječ. Većinu svojih korisnika poznaju već dugo, i odnos koji su razvili s njima ispunjen je obostranim poštovanjem i razumijevanjem.

Korisnici u pučku kuhinju dolaze od ponedjeljka do petka, u vremenu između 11 i 12 sati. Petkom se dijele obroci i za subotu i nedjelju, obzirom kuhinja vikendom ne radi. Korisnici obroke preuzimaju u prostorijama pučke kuhinje i odnose ih kući, jer zbog epidemiološke situacije nisu u mogućnosti i konzumirati ih u pučkoj kuhinji. S obzirom na epidemiološku situaciju, zadržavanja su minimalna, a dezinfekcija, maske i mjerenje temperature pri ulasku su obvezni. Svi su već naviknuti na ovo „novo normalno”, pa ni gužvi ni nezadovoljstva nema. Sasvim zasluženo, korisnici hvale i organizaciju rada i ukusnost obroka koji im se poslužuju. Pučka kuhinja ne inzistira na posjedovanju Covid-putovnice za ulazak u prostorije, jer su svjesni kako bi to za neke od njihovih korisnika bila nepremostiva prepreka, te bi im se time uskratila mogućnost jedinog toplog obroka koji im je dostupan.

Većina korisnika registrirana je pri Centru za socijalnu skrb kao primatelji minimalne naknade, a uz potvrdu iz Porezne uprave o primanjima, te osobnu iskaznicu mogu dobiti status korisnika Pučke kuhinje. Poželjno je da imaju i preporuku župnika ili predstavnika druge vjerske zajednice ako nisu katolici.

Renata pojašnjava: „Siromaštvo je osnovni kriterij da bi netko postao naš korisnik. Dovoljno se javiti radnim danom od 7 do 15 sati, te podnijeti jednostavnu zamolbu i nekoliko potvrda.”

Kapacitet kuhinje je do 250 obroka, a dobro uigrana ekipa kuhara pripremi godišnje preko 50 000 toplih obroka koji se distribuiraju u Vinkovcima, Vukovaru i Borovu naselju. Osim toga, pučka kuhinja priprema i 12 obroka za djecu koja borave na cjelodnevnom boravku u Centru za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Korisnici Caritasove pučke kuhinje ni za vrijeme lock-downa nisu ostali bez toplih obroka. Uz pomoć dobrih ljudi, volontera i tvrtki koje su ustupile vozila, obroci su im se svakodnevno dostavljali na kućni prag. Sve je to bilo i zahtjevno i izazovno, no uz dobru organizaciju i planiranje uspjeli su svi zajedno održati ovaj vrijedni lanac dobrote i pomaganja.

Autorica teksta i fotografija: Gordana Ilić Ostojić