Vojska SAD-a i dalje najmoćnija vojska svijeta, Hrvatska vojska na 62. mjestu na ovoj listi

Foto: MORH

Već uobičajeno svake godine Global Firepower sastavlja listu najmoćnijih vojski svijeta. Kako se navodi lista se sastavlja na temelju 50 individualnih kriterija među kojima su količina oružja i vojne opreme, broj vojnika, prirodni izvori države, industrije, financijska stabilnost i geografija.

I na najnovijoj listi najmoćnija vojska svijeta je vojska SAD-a koju slijede vojske Rusije i Kine. Na četvrtom mjestu je vojska Indije, a onda do desetog mjesta slijede vojske Japana, Južne Koreje, Francuske, Velike Britanije, Pakistana i Brazila. Na toj listi Hrvatska vojska se, prema istaknutim kriterijima, nalazi na 62 mjestu.

Kada je riječ o okolnim državama i državama koje su nekada bile dio bivše države na 139. mjestu, odnosno pretposljednjem mjestu liste, nalazi se vojska Kosova. Vojska Sjeverne Makedonije je na 134. mjestu, Crne Gore na 131. mjestu, Bosne i Hercegovine na 123. mjestu, a Slovenije na 86. mjestu. Mjesto bolje od Hrvatske, 61. mjesto, zauzima Vojska Srbije dok je vojska Mađarske na 56. mjestu. Od susjednih država najbolje kotira vojska Italije koja je po istaknutim kriterijima na 11. mjestu.