Sve je spremno za početak 54. Vinkovačkih jeseni koje počinju u petak tradicionalnim Folklornim večerima

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Sve je spremno za ovogodišnju vinkovačku jesensku manifestaciju, 54. Vinkovačke jeseni koje bi od 13. do 22. rujna u grad na Bosutu trebale privući više od 100.000 posjetitelja i 8.000 čuvara hrvatske tradicijske baštine.

A što će se to sve moći vidjeti i doživjeti narednih dana u Vinkovcima, novinare su na Novinarskim divanima upriličenima na Salašu Tena u Vinkovcima upoznali članovi Organizacijskog odbora predvođeni gradonačelnikom Ivanom Bosančićem.

“Dođite nam na 54. Vinkovačke jeseni, da u zajedništvu slavimo tradiciju i tradicijsku kulturu, njegujući ono što su nam ostavili naši pretci kako to naslijeđe sačuvali na buduće naraštaje”, poručio je građanima Hrvatske Ivan Bosančić.

Vinkovačke jeseni i ove godine započinju Smotrom folklora Vukovarsko-srijemske županije odnosno Folklornim večerima, a od 13. do 18. rujna na toj će priredbi nastupiti više od 50 KUD-ova s područja Vukovarsko-srijemske županije, kazao je tajnik Organizacijskog odbora manifestacije Stjepan Đurković.

Foto: Đuro Karalić

Dječje vinkovačke jeseni održat će se 14. i 15. rujna, a u svečanom mimohodu prodefilirat će preko 60 dječjih folklornih skupina s oko 2500 najmlađih njegovatelja tradicijske kulture. Svečano otvorenje 54. Vinkovačkih jeseni održat će se 20. rujna pod geslom “Tri nam drage riječi” (Slavonija, Baranja i Srijem), dok će se Državna smotra izvornog hrvatskog folklora s nastupom 30 KUD-ova iz cijele Hrvatske održati 21. i 22. rujna. Najspektakularnija priredba uslijediti će posljednjega dana kada će ulicama grada u Svečanom mimohodu sudionika i reviji konjskih zaprega proći i predstaviti se 75 KUD-ova i folklornih skupina iz zemlje i dijaspore, 30 konjskih zaprega i oko 50 jahača, odnosno gotovo 4500 sudionika mimohoda.

Zabavni program 54. Vinkovačkih jeseni, u sklopu kojega će se održati Urbane jeseni, kao i koncerti, Željka Bebeka, Tomislava Bralića i klape Intrade, Massima, Dražena Zečića, Mie Dimšić, Jelene Rozge, Maje Šuput, Ivana Zaka i brojnih tamburaških sastava, predstavila je direktorica Novosti Marija Gerovac dodajući kako će se i ove godine u Slavonskom sokaku predstaviti proizvođači tradicijskih gastronomskih i drugih proizvoda, obrtnici, rukotvorci, a za sve posjetitelje i ove godine otvoren će biti vinski grad.