Jukić: Želja nam je na ovaj način približit se svima koji nas ponekad ne razumiju

Foto: Đuro Karalić

Nacionalni dan multiple skleroze Udruga MS TIM Hrvatska obilježila je u utorak u Vinkovcima edukativnom akcijom kojom se građanima željelo približiti sve ono s čime se oboljeli od te bolesti svakodnevno susreću.

“Želja nam je na ovaj način približit se svima koji nas ponekad ne razumiju i ne znaju što je multipla skleroza te kako izgleda svakodnevna borba s njenim simptomima kao što su vrtoglavica, težina u nogama, slabost u rukama”, rekla je predsjednica MS TIM Hrvatska Mirjam Jukić podsjetivši kako je ta udruga osnovana upravo u Vinkovcima da bi u tome gradu 2016. održala i prvi slavonski MS Walk.

Po njezinim riječima, svi zainteresirani mogu isprobati simulator vrtoglavice ili navući rukavice koje simuliraju senzorni poremećaj u prstima.

“Kada nas vidite jako je teško reći za nas da smo bolesne. Međutim, multipla skleroza je bolest s tisuću lica od koje danas u Hrvatskoj boluje oko 7000 osoba koje se susreću s nizom problema”, rekla je Jukić, istaknuvši pritom slabu zapošljivost oboljelih.

Za Zakon o zapošljavanju osoba s invaliditetom rekla je da je odličan, ali slabo provediv pa danas poslodavci radije plaćaju kaznu nego zapošljavaju osobu s invaliditetom iako nema manjeg troška za bruto plaću.

Pozvala je poslodavce da budu osjetljiviji i zapošljavaju osobe s invaliditetom. “Važno je da o tome svi govorimo i da pitamo zašto poslodavci nerado u Hrvatskoj zapošljavaju osobe s invaliditetom”, poručila je Mirjam Jukić.

Akciju Udruge MS TIM Hrvatska podržao je na Trgu bana Josipa Šokčevića i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, rekavši kako je nužno više ukazivati na probleme osoba s invaliditetom te je i sam pozvao poslodavce da imaju više razumijevanja za takve osobe.