Otokom projahalo 60-taj jahača u posljednjem ovogodišnjem pokladnom jahanju

Foto: Đuro Karalić

OTOK, Momačka i djevojačka pjesma odzvanjala je na pokladni utorak otočkim sokacima i šorovima, a pjevali su je pokladni jahači i jahačice na posljednjem ovogodišnjem pokladnom jahanju u Slavoniji.

“Stari je običaj da se na pokladni utorak, posljednjeg dana poklada, prije Čiste srijede, jaše u Otoku i toga se svi pridržavaju”, kazuje Krešimir Banović, predsjednik Konjogojske udruge Otok čijem se pozivu za pokladno jahanje u Otoku odazvalo 60-tak jahača.

Banović napominje kako je Otok uz Babinu Gredu i Županju, kolijevka pokladnog jahanja u Slavoniji.

“O pokladnom jahanju u Otoku još je pisao Josip Lovretić, a posjedujemo fotografiju iz 1974. godine na kojoj su pokladni jahači što znači da se i sedamdestih godina jahalo u Otoku. Najvjerojtanije do te 1974., a onda je došlo do prekida. Pokladna jahanja obnovili smo iza Domovinskog rata”, priča.

A Otočani ko Otočani, gostoljubivi i nude jahače svim i svačim, a ovi nisu stidljivi i rado uzimaju i jelo i piće jer znaju da do idućih poklada jahanja više nema. Zato na pokladni utorak, u Slavoniji se najčešće može čuti ona stara pjesma “Poklade su milo janje moje, barem da su u godini troje. Poklade su da pjevaju lole, a korizma da se babe mole”.