Obilježene obljetnice međunarodnog priznanja RH i mirne reintegracije Podunavlja

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Povodom obilježavanja Međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima položio je vijenac podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata. Penava je samo kratko rekao kako i na ovaj način žele obilježiti ove dvije obljetnice.

„Prije 27 godina u Vukovaru su ljudi ginuli zbog Hrvatske, hrvatskoga stijega i himne da bi danas dočekali da skupina učenika koji se u Vukovaru školuju na srpskom jeziku ne ustane kada se izvodi hrvatska himna. Hoćemo li mi danas, 27 godina nakon toga šutjeti na činjenicu da učenici koji školu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu sjede na istu tu himnu“, rekao je u izjavi novinarima Penava nadovezujući se na jučerašnju konferenciju za novinare.

Na groblju je bio i savjetnik za branitelje vukovarskog gradonačelnika Tomislav Josić koji se i danas sjeća toga 15. siječnja 1992. godine.

„Bili smo u logoru kada je Hrvatska međunarodno priznata. Sjećam se toga ali mi to nije ostalo u dobrom sjećanju jer smo upravo radi priznanja dobili posebnu „terapiju“ u logorima. Ipak, svi smo bili zadovoljni jer smo taj dio posla uspjeli odraditi i što je Hrvatska međunarodno priznata država. Mi smo u Domovinskom ratu napravili što smo trebali ali je politika sve to uspjela upropastiti“, rekao je Josić.