Na pticama Dine Merhav osvanuli prvi ljubavi lokoti

VINKOVCI, Nije prošlo ni nekoliko dana, a priča o novoj skulpturi iz umjetničkog opusa izraelske Vinkovčanke Dine Merhav „Ptice u letu“ dobiva smisao zbog koje je i postavljena u „mali“ vinkovački park uz ulicu Josipa Lovretića, pokraj Bosuta. A iza svega stoji ljubav.

Ponajprije ljubav umjetnice prema skulpturi i umjetnosti, posebice željezu od koje potomci nekadašnje vinkovačke obitelji Gross iz koje je potekla i sama Dina Merhav, teško da mogu pobjeći. U konačnici, tu je i ljubav umjetnice prema rodnome gradu u koji, zbog tragedije vlastite obitelji u Drugom svjetskom ratu, desetljećima nije imala hrabrosti doći, ali se ipak odvažila. I došla. I sadašnjim naraštajima Vinkovčana među kojima Grossovih nažalost više nema, ostavila, jednostavno rečeno, sjećanje o lijepom. I onda je logično da i skulptura koju je postavila u park uz Bosut, u sklopu obilježavanja Dana grada Vinkovaca, ima itekako veze s ljubavi.

A skulpturu čine dvije željezne ptice koje sa svoja dva potomka sjede na granama odnosno u ovom slučaju metalnim šipkama predviđenima i za još nešto, za vješanje tzv. ljubavnih lokota. Priča dobro znana i prepoznata u mnogim sredinama. Zacijelo su mnogi vidjeli te lokote koje zaljubljene duše zaključaju po mostovima, gelenderima i drugim prigodnim mjestima i ostave ih kao zalog svoje ljubavi, a ključić bace. Ima ih posvuda, a od sada i u Vinkovcima, na pticama Dine Merhav, pticama koje, kako kaže sama umjetnica, za nju simboliziraju slobodu i neometan let u visine.

A što je ljubav nego sloboda i let u visine koja doduše u nekima probudi i onu mračniju stranu čovjekove duše u kojoj se, upravo zbog ljubavi, osjećaju kao u zatvoru iz kojega je nemoguće pobjeći. Ali, od ljubavi i ne treba bježati. Sve one loše stvari koje se znaju događati oko i svezi ljubavi, druga su priča i zahtjevaju zananje ljudi nekih medicinskih profila. Ali za pravu ljubav nema granica i ograničenja. Ona raste, širi se i buja i konstantna je poput Bosuta koji je pokraj nas proticao još od rimskih vremena u kojima se zvao Aser Savus i svih tih stoljeća svjedočio je o ljubavima koje su se rađale uz njegove obale, a to nastavlja činiti i danas. Od nedavno, u dobrom društvu „Ptica u letu“ Dine Merhav.

Stoga, ako ste zaljubljeni, dođite s srodnom dušom do ptica Dine Merhav i okačite svoj lokot, a ključić poput mladića i djevojke slučajno zatečenih u naumu izražavanja međusobne bliskosti ostavljanjem lokota, bacite u Bosut. I Bosut će ga sačuvati kao trajni podsjetnik na još jednu u nizu ljubavi kojima je ta rijeka svjedočila i danas nastavlja to činiti.

ĐURO KARALIĆ

Foto: Ivan Gale