Molitelji pred vukovarskom bolnicom molitvom protiv pobačaja izazvali reakciju dijela javnosti

VUKOVAR, Članovi Molitvene inicijative “40 dana za život” okupili su se u srijedu ispred vukovarske Opće županijske bolnice u molitvi sa spas nerođene djece, a okupljanje je pobudilo zanimanje dijela javnosti nakon što je obznanjen poziv za okupljanje koji je objavljen na facebook profilu vukovarske podružnice Inicijative, a u kojem se najavljuje dolazak trudnice iz obližnjeg mjesta u Vukovar na pobačaj.
“Najavljen je dolazak trudnice iz obližnjeg mjesta na pobačaj u vukovarsku bolnicu. Molimo sve molitelje da nam se pridruže u što većem broju sutra ispred vukovarske bolnice kako bismo ju dočekali kao kraljevnu i pokazali koliko je vrijedna i kako smo spremni učiniti sve da joj pomognemo izabrati život! Neka se iz našeg srca izlijeva ljubav, mir, opraštanje, prihvaćanje, blagost i nježnost. A Bog je taj koji čini sve u svima”, navodi se u pozivu.
Dio javnosti, posebice članova facebooka, negativnim je doživio okupljanje članova Molitvene inicijative “40 dana za život” u Vukovaru smatrajući kako je riječ o nasrtaju na pravo građana da odlučuju o vlastitom životu i donošenje vlastitih odluka.
Ana Rogač im je tako proučila: “Nitko nije za abortus, ali isto tako ne smije se dirati u temeljna ljudska prava i dostojanstvo. Treba raditi na edukaciji. Žene će to opet raditi i umirati jer neće roditi u bolnici već “na crno”. A ne vjerujem da se bilo koja žena raduje abortusu. I ako je nekome teško, teško je tim ženama. Zato ih treba poštedjeti bar licemjerja. Svatko ima pravo izbora, u bilo čemu”.
Kristina Babić: “Meni nije normalno da se rade sačekuše ženama. Nitko nema pravo donositi odluke u ime nekog drugog”.
.
Po riječima vukovarskog župnika i gvardijana fra Ivicejagodića, koji je blagoslovio članove molitvene zajednice na početku molitve, nije istina da su članovi Inicijative htjeli čekati i susresti trudnicu, kako se navodi.
“Borba za život ne bi trebala nikoga smetati. Nikoga ne napadamo niti ikome čupamo dokumente. Želimo samo ljudima pružiti informacije kako bi donijeli ispravne odluke”, kazao je fra Ivica Jagodić.
Oglasila se i v.d. ravnateljica vukovarske bolnice dr. Vesna Bosanac koja je u izjavi novinarima ukazala kako se zalaže za potrebu poštivanja Zakona o pravima zaštite pacijenata. Navela je i kako su se molitelji nalazili izvan kruga bolnice ali je zadužila ljude iz bolničke Uprave da provjere je li došlo do narušavanja diskrecije i prava pacijenata.

Hina/Đuro Karalić

Foto: Facebook