VINKOVCI, Istočna obilaznica grada Vinkovaca trebala bi biti veliki dobitak za veću protočnost i sigurnost prometa u Vinkovcima čemu bi značajno trebale pridonijeti i usvojene izmjene projekta izgradnje obilaznice na prijedlog vinkovačkih gradskih vlasti koje su tražile da se umjesto predviđenih raskrižja sa semaforima izgrade kružni tokovi.

Po onome što se moglo čuti tijekom prekjučerašnjeg obilaska radova na oblaznici vinkovačkog gradonačelniak Ivana Bosančića te izmjene ne bi trebalo značajno utjecati na dinamiku završetka istočne obilaznice kojom bi prva vozila trebala prometovati oko Dana grada Vinkovaca, 20. srpnja.

Narednih dana tako će započeti radovi na izgradnji kružnog toka na dijelu obilaznice, na sadašnjem semaforskom križanju na ulazu u Vinkovce iz pravca Županje kod tzv. crvenog mosta. Uz samo raskrižje je već pri kraju izgradnja privremene ceste kojom će se prometovati dok se gradi kružni tok.

Ta investicija Hrvatskih cesta vrijedna je 2,9 milijuna kuna, a kako se može saznati, u bliskoj budućnosti uklonit će se i semaforsko raskrižje na izlazu iz Vinkovaca prema Rokovcima, koje će također zamjeniti kružni tok što će zasigurno obradovati mnoge vozače. Malo kome je uopće bilo jasno zašto su na tome raskiržju i postavljeni semafori umjesto da se odmah išlo na izgradnju puno sigurnijeg i za promet, protočnijeg i ekonomičnijeg kružnog toka.

Ali, nisu samo građani upozoravali na probleme s semaforskim raskiržjima na južnoj i istočnoj gradskoj obilaznici. Još u prosincu 2017. vinkovački HNS zatražio da se izmjenama projekta sva semaforska raskrižja na istočnoj obilaznici kao i na cesti prema Rokovcima zamjene kružnim tokovima.