Obilježen Dan državnosti

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata danas je i u Vukovaru obilježen Dan državnosti.

„Vječna zahvalnost i hvala svima onima koji su utkali svoje živote u temelje Republike Hrvatske i tako omogućili da uživamo u svim blagodatima. Poručio bih građanima da se nikada ne umore u stvaranju onakve Hrvatske kakvu su sanjali i za koju su se borili“, rekao je župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić.

Osvrnuvši se na trenutno stanje u Hrvatskoj Dekanić je rekao svatko treba dati svoj doprinos za boljitak cjelokupnog društva, odnosno njegov razvoj.

“Svi mi sami odlučujemo želimo li ostati, odnosno otići. Živimo u vremenu kada granice ne postoje i očekivana je to pojava. Smatram da će sve one mjere što Županija, ali i Vlada Republike Hrvatske poduzimaju vrlo ubrzo dati rezultate i zaustaviti negativne procese”, istakao je Dekanić.

Izaslanstvo grada Vukovara predvodio je gradonačelnik Ivan Penava koji je rekao kako Memorijalno groblje najbolje dočarava stvaranje neovisne Hrvatske ali i sve žrtve koje su dane poslije stoljeća težnje za neovisnosti.

„Uloga Hrvatskog sabora je danas, u odnosu na izvršnu vlast, marginalizirana te je Sabor postao glasačka mašinerija. Stoga izostaje kritičkih promišljanja, razmišljanja i otvorenih stavova, a saborski zastupnici dižu ruke onako kako im kažu predsjednici stranaka iako u 95 posto situacija postoji mogućnost da zastupaju vrijednosti i stavove do kojih im je stalo“, rekao je Penava.