Grad Vukovar od 1. siječnja preuzeo osnivačka prava nad osnovnim školama

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Grad Vukovar je od 1. siječnja 2019. godine osnivač osnovnih škola na području Grada. Tim povodom konferenciju za novinare održao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava ističući kako se radi o velikoj i važnoj odluci za Vukovar i njegove građane. Podsjetio je kako je Grad Vukovar još 2002. godine pokušao preuzeti osnivačka prava nad osnovnim školama ali da to tada, radi blokade Ministarstva financija, nisu uspjeli. Govoreći o proteklim godinama kada je osnivač vukovarskih osnovnih škola bila Vukovarsko-srijemska županija Penava je kazao kako su se sve to vrijeme i Grad i ravnatelji i zaposleni osjećali zakinutima jer nisu ostvareni kapaciteti  koje su škole mogle ostvarivati u materijalnim i drugim sferama.

„Grad Vukovar sada ima osnivačka prava nad sedam osnovnih škola koje u svom sastavu imaju i šest područnih škola. Ukupno ih pohađa 1860 učenika. Iz državnog  proračuna će za financiranje rada škola biti izdvojeno 8,1 milijun kuna, a mi smo predvidjeli izdvajanje 2,1 milijun vlastitih sredstava“, rekao je Penava dodajući kako gradske vlasti nisu bile zadovoljne kako je županija skrbila o vukovarskim osnovnim školama.

Istakao je kako je preuzimanje osnivačkih prava odrađeno sukladno odlukama Gradskoga vijeća i Skupštine Vukovarsko-srijemske županije kao i da je Grad Vukovar ovim činom potvrdio stav da je administrativno i upravno središte županije.

Govoreći o promjeni osnivačkih prava Lidija Miletić, ravnateljica OŠ Dragutina Tadijanovića, istaknula je kako na ovaj način Grad preuzima veliku odgovornost za odgoj i obrazovanje učenika ali i za budućnost grada.

„Suradnja je i do sada bila izuzetno dobra kroz realizaciju različitih projekata i suradnju s gradskim ustanovama. Škole mogu ponuditi niz rezultata, jer smo uključeni u sve suvremene trendove hrvatskog obrazovanja“, rekla je Miletić.