Radnici Same Deutz Fahr Želetice od danas u štrajku; ne žele više raditi za minimalac

Foto: Đuro Karalić

ŽUPANJA, Radnici tvornice kombajna Same Deutz Fahr Žetelice iz Županje od danas se nalaze u štrajku s obzirom da proces mirenja između poslodavca i Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata nije uspio, potvrdio je novinarima sindikalni povjerenik u Same Deutz Fahr Žetelice Marko Ivkošić.

“Od uprave tražimo povećanje plaće od 750 kuna bruto i osam posto dodatka na posebne uvjete rada”, kazao je Ivkošić dodajući kako nije riječ o nerealnim zahtjevima već nečemu što se može ispuniti s obzirom da radnici u tvornici rade puno i zahtjevan posao, a primanja su im minimalna, dok s druge strane, cjelokupna proizvodnja uglavnom odlazi u izvoz.

Po njegovim riječima, velik broj radnika Same Deutz Fahr Žetelice radi za minimalac odnosno za plaću oko 3500 kuna bruto, s tim da su neki radnici imali i 95 posto od minimalne plaće. Također je kazao kako jedini u grupaciji nemaju pravo na topli obrok te je tvornicu zbog minimalnih plaća već napustilo kvalitetnih i stručnih radnika.

Županjska tvornica koja se nalazi u sustavu talijanske grupacije Same Deutz Fahr godišnje proizvede oko 400 kombajna, od kojih 98 posto izvozi na inozemna tržišta.

Za sutra je Sindikat najavio i konferenciju za novinare.