Vijećnici na aktualnom satu vukovarskog Gradskog vijeća o svemu, pa i o popisu stanovništva

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Vukovarski gradski vijećnici aktivni su bili na sjednici Gradskog vijeća, posebice tijekom aktualnog sata koji su obilježili pravilnik o unutarnjem redu gradske uprave, brojna pitanja iz područja komunalne infrastrukture i – popis stanovništva.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je da cilj popisa stanovništva utvrditi realno stanje koliko ljudi živi u određenoj sredini. “I ništa više od toga. U Hrvatskoj se svaki građanin ima pravo izjasniti kako želi i osjeća. I to je ono za što se zalažem. Međutim, neki od vijećnika su ukazali kako popis iz 2001. nije bio točan. Svi oni koji su bili zaduženi da on bude točan su grubo falili i iskazali nebrigu prema svom poslu i vođenju države, a tu ne mislim na ljude iz Državnog zavoda za statistiku, već na nacionalnu politiku”, rekao je Penava.

Po njegovim riječima, ako je nešto netočno, netočno je, i kako je onda moguće da iz Zavoda za statistiku potvrde da je popis netočan, a da nitko nije odgovarao za to. Također je rekao kako je u današnje vrijeme, kada su dostupne brojne tehnologije, smiješno imati problema s popisom stanovništva, a imati takav problem u državi veličine Hrvatske je tragikomično.

Vijećnik SDSS-a Dejan Drakulić istaknuo je da se stalno spominje kako popis iz 2011. nije točan i objektivan. “Mi mislimo da bi trebalo provjeriti popis iz 2001. godine, kada pripadnici srpske manjine nisu ostvarili određena prava, a prema našim izvorima, tada je bilo oko 40 posto pripadnika srpske manjine u Vukovaru”, rekao je Drakulić i pozvao pripadnike srpske zajednice da se izjasne kao Srbi i pripadnici Srpske pravoslavne crkve.

Srđan Milaković iz Demokratskog saveza Srba pozvao je gradonačelnika Ivana Penavu da pozove građane srpske nacionalnosti da se slobodno izjasne u popisu stanovništva, što je Penava i učinio.

Predsjednik Gradskog vijeća Vukovara Željko Sabo rekao je kako su se vijećnici složili da popis stanovništva bude proveden nepristrano i objektivno.

“Činjenica je da smo u prošlosti imali popise stanovništva i 2001. i 2011. godine, koji su izazvali određene sumnje,  očekujem da ovogodišnji popis stanovništva bude proveden profesionalno”, rekao je Sabo.