Festival šunke, vina, rakije i kulena, nova vinkovačka sajamska priredba

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Vinkovački festival šunke, vina, rakije i kulena nova je vinkovačka gospodarska i turistička priredba koja bi ove godine trebala ugledati svjetlo i to 26. listopada, u organizaciji Vinkovačkih šokačkih rodova, čija je i inicijativa i Grada Vinkovaca, koji je svesrdno podržao cijeli projekt.

“Nema niti jednog razloga zašto Vinkovci kao šokačka metropola ne bi imali jedan ovakav festival. Prilika je to i za promociju tih proizvoda te povezivanje proizvođača”, opravdao je inicijativu predsjednik Vinkovačkih šokačkih rodova Zvonimir Liščić rekavši kako je pokretač ideje o osnutku Vinkovačkog festivala šunke, vina, rakije i kulena profesor na osječkom Fakultetu agrobiotehničkih znanosti, Vinkovčanin Đuro Senčić.

Po Senčićevim riječima, osim izlagačkog i prodajnog dijela, festival bi imao i natjecateljski karakter uz dodjelu nagrada i priznanja najuspješnim proizvođačima.

“Slavonija zaostaje u brendiranju vlastitih proizvoda. Naše proizvode bitno je brendirati i finaliziranjem im dati veću dodanu vrijednost. Treba prestati s praksom da Slavonija bude samo sirovinska baza proizvodnju dalmatinskih ili istarskih pršuta”, upozorio je Senčić.

Zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Gabrijel Šokičić pohvalio je ideju o pokretanju Vinkovačkog festivala šunke, vina, rakije i kulena rekavši kako bi on trebao doprinijeti još većoj prepoznatljivosti Vinkovaca kao gospodarskog, ali i turističkog odredišta o čemu je kratko nekoliko riječi kazala direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Vinkovaca Martina Matković rekavši kako podržava ovakve i slične incijative vezane uz gastronomiju jer je, kako je kazala, gastronomija postala jedan od ključnih razloga dolaska turista na određeno odredište.