Ivan Penava: Za četiri godine Vukovar će biti lijep grad i pun živosti na svojim ulicama

Foto: Grad Vukovar

Od kako je postao gradonačelnik Vukovara Ivan Penava spada u red svakako jednoga od medijski najinteresantnijih političara u Hrvatskoj. Hrvatskoj javnosti postao je prepoznatljiv po prosvjedu u Vukovaru, na kojem je ukazao ne nerad državnih institucija kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina, prozivanju članova HDZ-a u kojem je tada bio, a onda i izlasku iz HDZ-a i osnivanju svoje političke stranke Nezavisna lista – Ivan Penava. Na predstojeće lokalne izbore Penava izlazi kao kandidat za još jedan mandat na dužnosti gradonačelnika Vukovara.

Tko je Ivan Penava? Možete li nam se predstaviti ukratko?

-Ivan Penava je gradonačelnik Grada Vukovara u dva mandata, koji će na predstojećim lokalnim izborima zatražiti povjerenje građana za treći mandat.

Na mjestu gradonačelnika Vukovara ste od 2014. godine. Kako bi ocijenili tih 7 godina? Što ste zatekli, a što do sada napravili?

-Zatekao sam Vukovar koji je punio rubrike crnih kronika zbog kaznenih progona bivšeg gradonačelnika, zatekao sam gospodarstvo u kolapsu čiji je najbolji primjer Vukovarska gospodarska zona tada obrasla korovom i van svake funkcije za koju je namijenjena. Zatekao sam dugove gradskih tvrtki gdje bih istaknuo tvrtku Tehnostan d.o.o. koja je zbog gubitka od 7 milijuna kuna uoči svake zimske sezone dovodila u pitanje grijanje u gradu Vukovaru. Zatekao sam Vukovar  u procesu obnove komunalne infrastrukture gdje su i učinjeni određeni pomaci, a s kojima smo nastavili punom snagom. Detektirali smo glavne probleme i usmjerili svoj trud na važne stvari, a danas se ponosimo postignutim rezultatima. Prepoznali smo da se formula uspjeha krije u gospodarstvu i u njega uložili velike napore. No, od 2014. godine, godine svjetske krize, do danas, vukovarsko gospodarstvo doživjelo je svoj procvat. Vukovarska gospodarska zona u potpunosti je promijenila svoj izgled, danas je ona maksimalno popunjena novim, perspektivnim tvrtkama. Naglasak bih stavio na farmaceutsku tvrtku Yasenka d.o.o., tvrtku Enikon Aerospace – industrijske grane koje u Vukovaru do nedavno nisu postojale. Nadalje, promijenili smo menadžment gradskih tvrtki koje su sada u zoni pozitivnog poslovanja, uspjeli smo namiriti sva potraživanja te podići standard uposlenika tvrtki. Započeli smo i završili čitav niz drugih projekata poput otvorenja Sportskih objekata Vukovar koji su sada središte sportskog života grada, izgradnje gradske tržnice koja se 2018. godine okrunila najmodernijom poslovnom zgradom u Europi, uređenja nadvožnjaka kod Luke Vukovar čime je najfrekventnija vukovarska prometnica zasjala punim sjajem, a naravno, neizostavno je napomenuti i obnovu Vukovarskog vodotornja koji sada stoji uz bok najvećima na svijetu.

Koliko je sredstava u tih 7 godina utrošeno na obnovu i izgradnju u gradu? Postoji li projekt koji bi posebno izdvojili?

-Na obnovu i izgradnju u gradu uloženo je oko milijardu i petsto milijuna kuna. Teško je izdvojiti samo neke projekte, svi su oni jednako važni za razvoj našega grada. No, kako sam već i rekao, smatramo da ključ uspjeha leži u razvijenom gospodarstvu, stoga bih tu istaknuo rad Vukovarske gospodarske zone i krunu našega truda i svih nastojanja kada je u pitanju gospodarstvo, a to je dovođenje zrakoplovne industrije, tvrtke Enikon Aerospace d.o.o. i njezin početak proizvodnje dijelova za zrakoplove Airbus i Boeing. Valja spomenuti i tvrtku K pivovari d.o.o., gdje je investitor zagrebačka pivovara, kao i niz manjih tvrtki među kojima ću izdvojiti  posljednju novootvorenu Walter König. Po pitanju komunalne infrastrukture izdvojio bih značaj šetnice uz Dunav, jednog od omiljenih okupljališta Vukovarki i Vukovaraca koju smo otvorili zajedno s Hrvatskim vodama. Nastavili smo razvijati i šetnicu uz Vuku u pogledu spajanja s plućima našega grada, Park-šumom Adicom. No, ono što najbolje slikovito opisuje naš rad sve ove godine je zasigurno Vukovarski vodotoranj, koji danas stoji uspravno i ponosno.

Ima li neki od projekata koji se nije realizirao, a što Vam je posebno žao?

-Realizirali smo većinu zadanih ciljeva, čak i onih  koji su bili teško ostvarivi, stoga bih gradsku vlast kroz posljednjih 7 godina okarakterizirao kao vrlo uspješnu.  Izuzetno mi je drago što smo kroz suradnju s ministrom Damirom Krstičevićem, Vladom RH i bivšom Predsjednicom RH vratili Hrvatsku vojsku u Vukovar i doveli jedinicu Interventne policije. Ono što mi je posebno žao i za što bih mijenjao sve projekte zajedno je nedovođenje drvne industrije u naš grad što je trebalo osigurati 500 radnih mjesta, a za što izravna krivnja pada na teret Vlade RH i premijera. Žao mi je što nije donesen Zakon o obnovi  i razvoju grada Vukovara na kojem radimo 5 godina, no pomaka nažalost nema, a smatram i da su svi Vukovarci na gubitku jer je Vlada RH, točnije Ministarstvo kulture i medija zaustavilo investitore u realizaciji projekta izgradnje novog hotela, na mjestu sadašnjeg Hotela Dunav.

 Kakav Vam je plan za naredne četiri godine? Što će biti u fokusu Vašeg rada i djelovanja?

-U naredne četiri godine planiramo nastaviti ovakvim tempom poticati rast gospodarstva. U tu svrhu smo kupili i sportski aerodrom od tvrtke Borovo, uložili 36 milijuna kuna u  prostor koji čini osnovu za daljnji razvoj gospodarstva. Kada govorimo o radnim mjestima u gradu, istaknuo bih usporedbu sa zatečenim stanjem i današnjim, gdje brojimo 1000 radnih mjesta više. Vjerujem kako je evidentan razvoj grada Vukovara u svim segmentima, na čemu ćemo raditi i u budućnosti. U narednom periodu svakako nas očekuje dovršetak kapitalnih projekata poput izgradnje Ekonomske škole u Vukovaru, završetak rekonstrukcije Radničkog doma u Borovu naselju i premještanje Veleučilišta „Lavoslav Ružička“, projekt Adica, unutarnje uređenje Grand Hotela u središtu grada i obnova „Samačkog“ hotela te integracija školstva na najvećoj mogućoj razini.

Vukovar je posljednjih godina postao i grad učestalih sukoba mladih i srednjoškolaca. Imate li plan kako to zaustaviti?

-Vukovar je kao i svaki drugi grad. U sredinama gdje ima veći broj mladih ljudi dolazi i do sukoba. S obzirom da sam radio u prosvjeti, iz prve ruke mogu svjedočiti da je sukoba bilo uvijek. Jedino po čemu se Vukovar razlikuje od drugih gradova je to što mediji i pojedine političke opcije posebno naglašavaju sukobe u našem gradu na način da su u fokusu sukobi mlađe populacije različite nacionalnosti, što se diže na razinu o kojoj priča cijela Hrvatska.  Ukoliko su se sukobili vršnjaci iste nacionalnosti, tada to nije zanimljivo i ne odjekne u medijskom prostoru. Kako bi se navedeno izbjeglo, potrebno je težiti integraciji školstva i prestanku podjela djece kroz školovanje te svakako, odstranjivanju politizacije ovakvih sukoba. Problematiku je potrebno prepustiti institucijama  koje će problem riješiti kroz odgoj i obrazovanje, roditelji kroz kućni odgoj, a represivni aparat koji kvalitetno obavlja svoj posao na način da reagira na svaki fizički sukob ili oštećivanje imovine. Kao Gradska uprava Grada Vukovara nastaviti ćemo slati pozitivne poruke kroz projekte kojima kod mladih nastojimo razviti ljubav prema gradu, a to su bilježnice za osnovnoškolce s motivima grada, akcije zajedničke revitalizacije zelenih površina u koje redovno uključujemo naše mlade. Naravno, prvenstveno svojim primjerom ponašanja nastojim odaslati poruku složnosti, mira, zajedničke budućnosti i tolerancije, a ne sukoba.

Kako vidite Vukovar za 4 godine?

-Za 4 godine Vukovar će biti lijep grad, pun živosti koja je i sada prisutna na njegovim ulicama. S nogometnim stadionom u središtu, novom Ekonomskom školom i Gradskom sportskom dvoranom, prekrasnom šetnicom uz Vuku prema Park-šumi Adica, biciklističkom stazom koja prolazi kroz cijeli grad, Veleučilištem Lavoslava Ružičke u Borovu naselju, Policijskom postajom u Županjskoj ulici. Izrazito me raduje i nastavak izgradnje obaloutvrde od samog centra grada prema Vučedolu, na kojem radimo u suradnji s Hrvatskim vodama, a kojim ćemo središte grada povezati sa samim arheološkim lokalitetom. Vidim Vukovar u kojem je maksimalno ispunjena Vukovarska gospodarska zona te gospodarstvo nastavljamo razvijati na rubnom dijelu Vukovara,  kod sportskog aerodroma. I do sada smo aktivno radili na porastu radnih mjesta u gradu te ćemo i u budućnosti nastojati iz godine u godinu povećavati broj zaposlenih. Planiramo raditi i na dodatnom zbližavanju vukovarskih vrtića s osnovnim školama kojima smo osnivači, kroz zajedničko pohađanje nastave s ciljem stvaranja preduvjeta za zajedničko stvaranje novih generacija koje će raditi i doprinositi Vukovaru.

Izborna utrka u Vukovaru biti će jedna od zanimljivijih. Kako gledate na Vaše suparnike?

-Pozdravljam činjenicu što Vukovar ima veći broj kandidata za gradonačelnika te svakom od njih želim da u izbornu utrku ulože svoj maksimum, a u konačnici, građani će dati svoj sud.

Na prošlim lokalnim izborima pobijedili ste u prvom krugu i to sa skoro 62 posto glasova. Postoje li istraživanja i procjene za ovogodišnje izbore?

-Na prethodnim lokalnim izborima održanima 2017. godine postao sam prvi gradonačelnik u povijesti Vukovara koji je dobio izbore u 1. krugu, i to sa velikih 62% glasova građana grada Vukovara, što dovoljno govori što moji sugrađani misle o mome radu na mjestu gradonačelnika. Aktualne ankete govore da sam i sad na rubu pobjede u  prvom krugu. No, u konačnici, potrebno je strpjeti se još malo te ćemo  16. svibnja vidjeti što će nam izborni rezultati donijeti.

U međuvremenu ste izašli iz HDZ-a i osnovali novu političku stranku čiji ste predsjednik. Koliko Vam to može predstavljati problem, a koliko prednost na izborima?

-Svaka odluka ima svoje prednosti i mane, pa tako i ona donesena u politici. Jedini sam kandidat na predstojećim lokalnim izborima iza kojega stoje rezultati njegova rada na koje sam izuzetno ponosan. Upravo prema ostvarenim rezultatima sude i birači te će tako biti i ove godine u svibnju kada će Vukovarke i Vukovarci izabrati vodstvo svojega grada za nadolazeće 4 godine. Do sada smo se, zajedničkim snagama kretali uzlaznom putanjom te vjerujem kako ćemo istim putem i nastaviti.

U zadnjih nekoliko tjedana pojavilo se više medijskih napisa o Vama, Vašoj obitelji, nekretninama… Kako komentirate te napise?

-Upravo kako ste i rekli, u posljednjih nekoliko tjedana, medijski napisi o meni su se kretali u jednom, vrlo specifičnom smjeru. Na temelju njih se lako može zaključiti da se bliži vrijeme izbora i to je jedini komentar koji trebam dati na ovu temu.

Hoćete li na izborima imati podršku i drugih političkih stranaka?   

-Kao što ste i svjedočili, već smo potpisali koalicijski sporazum s Hrvatskom konzervativnom strankom, s kojom smo 7 godina partneri na području Vukovara, a s kojom smo radili u suglasju i miru na korist svim građanima našega grada. Također, očekujemo i imamo potporu i drugih političkih opcija koje neće imati svoga kandidata za gradonačelnika Vukovara na predstojećim lokalnim izborima, a to je Domovinski pokret, MOST nezavisnih lista te slične stranačke opcije. Ono što je vrlo važno naglasiti jest da imamo i veliku potporu različitih udruga koje djeluju na području grada, ali i samih građana.