“Duet za jednog”, prva hrvatska predstava o multipla sklerozi na pozornici Joze Ivakića

Foto: "Točka na i"

VINKOVCI, MS Tim Hrvatska poklanja građanima predstavu “Duet za jednog” prema dramskom tekstu engleskog dramaturga Toma Kempinskog u produkciji Umjetničke organizacije “Točka na i” iz Zagreba i Ane Vilenice koja će biti prikazana 10. studenoga u 19,30 sati u Gradskom kazalištu Joze Ivakića.

U drami inspiriranoj stvarnim životnom i pričom renomirane čelistice Jaquline DuPre, poznata violinistkinja Stephanie Abrahams, oboljela od multiple skleroze, odlazi na seanse kod psihijatra dr. Feldmanna s ciljem da prevlada depresiju koja se javila kao posljedica bolesti.
Kroz susrete s psihijatrom glavni lik Stephane Abrahams postepeno se ogoljuje, sve dok se, natjerana u mrtvi kut stručnim vodstvom psihijatra, konačno ne suoči s činjenicom da, iako žrtva opake bolesti, ne mora «igrati ulogu žrtve», te na taj način otvori sebi šansu za iscjeljenjem i to onim psihičkim, jer je fizički njezina bolest vodi neupitno u smrt.

“Duet za jednog” 1986. doživio je i ekranizaciju sa sjajnom Julie Andrews u naslovnoj ulozi, kao i nevjerojatan uspjeh na kazališnim pozornicama diljem Europe.

Ulaz je besplatan, a namjera je organizatora senzibilizirati javnost na probleme oboljelih od multiple skleroze.

Režija: Iva Srnec, glume: Ana Vilenica, Tomislav Krstanović, violina: Dunja Delač