Šarengrad: Okupili se 40 godina nakon završetka osnovne škole

Foto: Pero Ćorić

ŠARENGRAD, Proteklog vikenda u Šarengradu su se okupili nekadašnji učenici šarengradske osnovne škole, rođeni 1962. godine, koji su, po tvrdnjama pojedinih Šarengrađana bili najbrojniji naraštaj koja je ikada pohađao Osnovnu školu Šarengrad.

“Danas kada doživljavamo demografsko odumiranje na ovom prostoru Slavonije i Srijema zvuči kao naučna fantastika podatak da je tadašnja osnovna škola u Šarengradu na završetku osmog razreda imala 45 učenika”, kaže Pero Ćorić, jedan od pripadnika slavljeničkog naraštaja.

Pozivu na okupljanje odazvali su se brojni bivši šarengradski učenici od Iloka, Šarengrada, Mohova, Vukovara, Borova, Vinkovaca, Čepina, Sibinja, Bjelovara, Zagreba, Petrinje, Konavla, Makarske, Pule, Novog Vinodolskog, Njemačke, pa sve do Nizozemske. Središnji dio druženja upriličen je u subotu kada je s početkom u 15,30 h prozivku bivših učenika izvršio nekadašnji razrednik Milan Marković.

Nakon druženja u OŠ Šarengrad svi su nazočili zajedničkoj molitvi u crkvi Sv. Petra i Pavla u Šarengradu koju je predvodio župnik fra Mijo Tikvić. Svečana večera bila je u restoranu “Podruma Krešić” na obali Dunava u Šarengradu te je uz šarengradska vina i nadaleko poznate delicije potrajala dugo u noć. Za dobro raspoloženje bio je zadužen tamburaški sastav “Kućerak u Srijemu”.