Premijeru Andreju Plenkoviću protekli tjedan bio je sve samo ne opušten. Najprije mu je Zoran Milanović tajmingom objave svoje kandidature zasjenio proslavu 30. godina postojanja stranke i natrljao nos činjenicom da hadezeovci još uvijek pojma nemaju hoće li se aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uopće odlučiti da uđe u utrku za novi mandat. Kako bi prikrio nervozu Plenković je središnju proslavu u stranci pretvorio u javno zazivanje Kolinde i s govornice je navijački nagovarao da se napokon odluči i prekine muke po HDZ-u, no ona je na njegove molbe ostala hladna. Kako mu se ta taktika pokazala čistim promašajem u javnost je puštena neslužbena informacija da će predsjednica svoju odluku obznaniti odmah iza proslave Dana državnosti i da je vrh stranke upoznat s njenom odlukom, te da Šeksove priče o navodnom kompromitirajućem video uratku zbog kojeg se ona nećka objaviti kandidaturu nisu točne. A onda je Kolinda na fejsu ipak otkrila svima kako ovi u HDZ-u ne znaju baš ništa o njenim planovima jer će o kandidaturi tek odlučiti u kolovozu, iza proslave Dana domovinske zahvalnosti u Kninu. Šuškanja da se ona zapravo o kandidaturi ne izjašnjava jer još uvijek nije sigurna želi li još pet godina biti predsjednica ili neka jača faca u Bruxellesu ostala su lebdjeti u zraku.

Novu blamažu Plenkovićevoj Vladi priuštio je i ministar uprave Lovro Kuščević , koji inače zahvaljujući Bogu i štandu s gaćama i čarapama s kojega je još kao student krenuo u poduzetniče vode ima puno nekretnina, jer je zaboravio u katastar upisati čak dvije kuće u Nerežišćima na Braču. Kasnije se otkrilo i da je jednu od tih kuća sagradio na bračkom pašnjaku jer ju je prvotno zamislio kao štalu i peradarnik za uzgoj kokoši sorte „hrvatica“. No, onda se ipak predomislio jer je shvatio da bi mu isplativije od uzgoja kokoši bilo izgraditi još jednu vilu za rentanje turistima, pa je kao načelnik općine Nerežišće u tu svrhu promijenio i prostorni plan. Proteklih tjedana sličnih je priča s zaboravljivim ministrima bilo još, pa bi ova možda i pala u sjenu predstojećih izbora da se Kušćević i njegovi kolege ministri cijelo vrijeme nisu iščuđavali pitanjima novinara i ponašali kao da ne kuže što je u cijeloj stvari uopće sporno kad su sve ministrove nekretnine prijavljene u imovinskoj kartici.

Dodatan pritisak premijeru su stvorili i poslodavci u turizmu koji su očito prekasno shvatili da su Hrvati okrenuli glavu prema zemljama zapadne Europe i više ne žele na Jadranu rintati za male novce, pa su od Vlade pošto poto tražili povećanje kvota za zapošljavanje stranaca. Kako bi se spasila sezona Plenković je navrat nanos povećao kvote, a onda je od sindikata dobio obrisač kojim ga podsjećaju kako Vlada nije tu samo zbog servisiranja poslodavaca i da su radnici iz Hrvatske otišli zbog malih plaća i loših uvjeta rada. Istovremeno se skrenulo pozornost i na činjenicu da unatoč nedostatku radne snage u sezoni preko sto tisuća Hrvata „ čami“ na Zavodu za zapošljavanje umjesto da prihvate posao pod bilo kakavim uvjetima, pa je brzo donesena „ poticajna“ odluka da će ubuduće sve one koji tri puta odbiju posao ili prekvalifikaciju otkantati s liste. Nakon svega ostaje za vidjeti hoće li u Hrvatskoj, ako se obistine najave vladajućih o potpunom ukidanju kvota za slijedeću sezonu, ostati itko kome bi Zavod uopće mogao ponuditi posao.