Dok je snivao europske snove, Plenkoviću se raspala, ne samo Vlada, nego i stranka

Foto: Sonja Marinković Hoffmann

Proteklog tjedna hadezeovci su bili nervozni. Tu su im nervozu nabijali ministri delikventi koji su čekali kraj tjedna kako bi doznali hoće li im premijer Plenković izmaknuti fotelje. Naime, premijer je, nakon više od pola godine raznih afera koje su se vezale za njegove ministre, odlučio da mu je dosta da novinari za polovicu njegove Vlade govore i insinuiraju da je korumpirana i krenuo u zakašnjelu rekonstrukciju iste.

Bilo je tragikomično gledati Gorana Marića, Gabrijelu Žalac, Tomislava Tolušića, Nadu Murganić, Marka Pavića i Milana Kujundžića kako se znoje pred kamerama dok daju tupave izjave o tome kako im je svejedno hoće li ih Plenković smijeniti ili ne, jer on je šef koji zna što je najbolje za državu i stranku.

A onda su krenuli razgovori kod premijera. Zvao je svakog ponaosob da ih nagovori da sami daju ostavku i odu. Priču o tome kako je najbolje da sam ode prvi je popušio ministar državne imovine Marić koji je nakon potpisivanja ugovora o darovanju nekretnina u Novom Vinodolskom izašao pred novinare sa svojom neopozivom ostavkom. Usto je prosuo nebuloznu priču da više nije u stanju prihvatiti neviđen udar novinara na sebe i svoju obitelj i kako je cijelo vrijeme radio pod pritiskom nekih likova kojima se, kao nije svidjelo što je donio zakone kojima se spriječava krađa državne imovine. Iako nije otkrio tko ga to proganja i tko mu je radio pritisak, otkrio je da je zamolio Plenkovića da se vrati u Sabor, a onda se povukao u mišju rupu. Misli valjda, ili mu je netko rekao, da će, ako se povuče i sakrije, USKOK prestati istraživati njegove mutne poslove s nekretninama. A možda i hoće, tko zna ?!

Nakon Marića, na redu je bila ministrica Gabrijela Žalac protiv koje je policija, sve dok nije smijenjena, vodila istragu jer je svojim automobilom udarila i teško ozlijedila djevojčicu, a da pri tom nije imala valjanu vozačku dozvolu. Usto se bilo otkrilo i da joj starci u voznom parku imaju najnoviji mercedes koji im je, navodno za ogromnu svotu dnevnog najma, dao šibenski poduzetnik Jolly, koji inače sklapa milijunske ugovore sa njenim ministarstvom. Ali, Plenkoviću s Gabrijelom razgovor nije prošao glatko. Naime, ona ga je otkantala i rekla kako neće dati ostavku jer super radi svoj posao, te mu bacila rukavicu u lice da ju smijeni ako smije. I onda ju je Plenković smijenio, pa smo slušali najprije ljutu, a potom očajnu bivšu ministricu kako se osjeća kao silovana žena ostavljena u blatu. Iako smo navikli na Gabrijelino šmrcanje, plakanje i bezobrazluk pred kamerama ova izjava je u najmanju ruku intrigantna. Postavlja se pitanje je li ona možda, ne daj Bože, bila silovana i ostavljena u blatu ili taj gnjusni čin, koji mogu razumjeti samo žene koje su prošle takav osobni pakao i tragediju, uspoređuje s gubitkom ministarske fotelje?

Ministrica Nada Murganić otišla je bez puno pompe, a jedino što joj se prije zadnje sjednice Vlade dogodilo jest da je slučajno u gužvi dobila kamerom po glavi. To joj je očito bila Božja kazna, nakon svih smrti i zlostavljanja djece i radnika u sustavu socijalne skrbi za koje Murganić nije osjećala nikakvu, pa ni moralnu odgovornost nego se pravila da radi dobar posao, jer je novinarima koji stalno zapitkuju o aferama poručila da je baš vole zajebavati.

Ni smjena ministra poljoprivrede Tolušića, kojega su neki likovi iskompromitirali lažnim fotografijama na kojima s kurvom u krilu šmrče kokain u nekom srpskom hotelu, a potom mu se otkrilo i da nema pojma o kvadraturi svoje kuće kao ni koje sve nekretnine posjeduje, nije prošla glatko. Plenkovića su napali desno orijentirani hadezeovci, a priča se da je čak otpisani Milijan Brkić branio šefa stranke od od njihova gnjeva.

Jedini koji je prošlog tjedna prošao lišo je ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je, navodno, jedini Plenkoviću u lice rekao da će smijenili li ga raditi probleme kod glasovanja u Saboru, pa se ovaj povukao. Dobro je i učinio. Svatko svoju stolicu čuva i nije jedna ministarska fotelja vrijedna premijerske. Osim toga, ostanak ministra Kujundžića zacijelo će doprinijeti boljem imidžu stranke jer on zna filozofski odgovoriti na konkretna pitanja neobrazovanih novinara.

No sve te smjene, koje je, priča se, proveo samovoljno, bi u stranci Plenkoviću još i oprostili da nije i dalje nastavio raditi greške u koracima.

Prvo je ministru Paviću, koji mu je svojim pokušajem da provede mirovinsku reformu, po kojoj bi radnici crnčili dok ne crknu, doveo referendum pred vrata, umjesto otkaza uručio premještaj na drugu ministarsku fotelju. Onu na kojoj je do tada sjedila Žalac. Onda je, bez konzultacija, donio odluku tko će biti novi ministri u Vladi. A odabrao je, priča se među hadezeovcima, sve neke anonimuse koji sami za sebe tvrde da su do sada cijeli život bili poštenjačine.

Prvi među njima je Ivan Malenica, dekan veleučilišta u Šibeniku koji za sebe tvrdi da mu je ambicija provesti reformu uprave. Mora da je on neki Supermen kada će takvu kompliciranu reformu provesti u samo godinu dana ili će opet nešto skupusiti i onda se praviti da je odradio rovovski posao. Jadni mi.

Mario Banožić, novi ministar državne imovine, a dosadašnji predstojnik Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, kaže kako se do sada sramotno odnosilo prema državnoj imovini i misli kako je bivši ministar Goran Marić napravio dobar posao do sada. Nema što!

A novi ministar rada Josip Arlović, koji je do sada bio šef mirovinskog osiguranja i za kojeg tamo tvrde da je toliko nesposoban da im je napravio kaos, uzgaja jabuke i već ima prijavu DORH-u, koju su protiv njega podnijeli radnici HZMO-a zbog niza suspektnih ponašanja, od usitnjavanja javne nabave kako ne bi bilo natječaja, pa do zapošljavanja i namještanja uvjeta za zapošljavanje podobnih osoba. Sajan odabir! Pa Arlović se u HDZ upisao još sa 16 godina i zaslužio je da napravi još jedan korak u svom, kažu strelovitom, usponu do vrha.

Resor demografije, obitelji, mladih i socijalne politike preuzima Vesna Bedeković. Ona je cijelu svoju karijeru provela u obrazovanju. Naime, karijeru nastavnice počela je u školama u Kloštru Podravskom i Pitomači, a na mjesto ministrice došla je kao bivša dekanica Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici. Zapravo, napustila je mjesto dekanice nakon što je ušla u Sabor 2016. kao zamjena za Tomislava Tolušića. Kakve ona veze ima s demografijom tek ćemo vidjeti.

Šef vanjske politike od prošlog tjedna je Gordan Grlić Radman, bivši veleposlanik u Njemačkoj i Mađarskoj, a bio je i diplomat u Bugarskoj 90-ih godina. Prije toga okušao se, naravno, u privatnom biznisu u Švicarskoj, te je rođak bivšeg hrvatskog ministra vanjskih poslova Mate Granića.

Nasljednica Tomislava Tolušića, ministrica Marija Vučković, bila je njegova državna tajnica i odmah je rekla kako će nastaviti stopama svog bivšeg šefa jer je on radio odličan posao. I ona si je u godinu dana zapasala napraviti hrpetinu posla, a na pitanje hoće li joj godina dana biti dosta za to odgovorila je da se i za šest mjeseci može puno napraviti. Takav odgovor ne iznenađuje za osobu koja je sve u jednom: diplomat, državna tajnica, klapska pjevačica, a eto sada i ministrica.

I eto ministri, figure u kukuruzu, su potvrđeni, a cijela predstava bila bi smiješna da ne otkriva činjenicu kako je cijela zemlja mjesecima bila taoc jednog čovjeka i njegovih osobnih ambicija. Dok je snivao svoje europske snove Plenkoviću se nije raspala samo Vlada, raspala mu se i stranka. Postao jedan od rijetkih šefova stranke kome se protukandidati na slijedećim stranačkim izborima javljaju jedan za drugim. Otvoreno mu bacaju rukavicu u lice jer ni oni ni HDZ nemaju više što izgubiti, osim predstojećih, predsjedničkih,a onda i parlamentarnih izbora.

Sonja Marinkovcić Hoffmann