Čelnici hrvatskih županija u posjeti AP Vojvodina

Foto: Kristijan Toplak

NOVI SAD, SUBOTICA, Na poziv predsjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasne Vojnić i predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova te uz podršku Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Srbiji, dužnosnici iz 18 hrvatskih županija boravili su u Vojvodini, gdje su obišli Suboticu i Novi Sad. Tijekom posjete Autonomnoj Pokrajini Vojvodini predstavnici hrvatskih županija razgovarali su s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, u Subotici i Tavankutu, a u Novom Sadu ih je primio predsjednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović.

„Vukovarsko-srijemska županija već godinama pomaže hrvatskoj zajednici u Vojvodini, održali smo i razne susrete kao i sastanke, a potpisali smo i Sporazume o suradnji kako s AP Vojvodinom tako i s pojedinim okruzima s kojima možemo zajednički nastupati u kandidiranju projekata od obostranog interesa, za financiranje iz EU fondova. Nedavno smo pomogli u kupnji Šokačke kuće u bačkom mjestu u Vajskoj, koja će služiti za okupljanje i djelovanje Hrvata, Šokaca, u očuvanju i promoviranju hrvatske kulture i identiteta. Mi želimo da naši Hrvati u Vojvodini ostvare što potpunija prava kao što imaju i Srbi u  Hrvatskoj i u našoj županiji. Želimo na taj način biti poveznica između dvije države kako bismo pomogli u razvijanju boljih odnosa i zajedničke suradnje“, rekao je župan Vukovarsko – srijemske županije Božo Galić.

Hrvatska zajednica u Republici Srbiji ovom prigodom bila je i posrednik sastanku Hrvatske zajednice županija i Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine čime je posvjedočili konstruktivno držanje u sveukupnim hrvatsko-srpskim odnosima. 

 Župani i zamjenici su u subotu bili gosti Festivala voća u mjestu Tavankut, a zatim su s domaćinima, predstavnicima udruga, kulturnih ustanova i gospodarstvenicima razgovarali o statusu hrvatske manjine, problemima i mogućim projektima potpore.