Tri godine nakon poplave započinje cjelovita obnova savskih nasipa

Foto: Đuro Karalić

RAČINOVCI, Prigodnom svečanosti u Račinovcima je u srijedu označen početak radova na modernizaciji lijevoobalnih savskih nasipa od Račinovaca do Nove Gradiške ukupne duljine 237 kilometara i vrijednosti većoj od 58 milijuna eura od kojih su 85 posto sredstva EU.

Tim događajem, kao i okruglim stolom održanim prethodno u Drenovcima, obilježena je treća godišnjica katastrofalne poplave koja je 17. svibnja 2014. zadesila istočni dio županjske Posavine, nakon što je zbog visokog vodostaja Save puknuo nasip kod Rajevog Sela, a ubrzo nakon toga i nasip kod Račinovaca.

Sava je u potpunosti poplavila ta dva mjesta i susjednu Gunju, prouzročivši goleme materijalne štete, a djelomice su poplavljena bila i mjesta Đurići, Strošinci, Soljani i Posavski Podgajci.

“Poplava je iza nas i puno smo uradili na obnovi nasipa i povratka života na ovo područje ali idemo dalje. U nove radove krećemo sa prve dvije dionice vrijedne više od 20 milijuna kuna koje su dio sveukupnih radova vrijednih više od 58 milijuna eura od kojih ćemo uspjeti povratiti 50 milijuna eura bespovratnih sredstva EU”, kazao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đurković.

Najavio je i kako su Hrvatske vode pripremile i projekt prekogranične suradnje s Republlikom Srbijom u sklopu kojega će se istražiti mogućnost puštanja visokih savskih voda  u spačvano-morovički šumski bazen.

Nazočni svečanosti bili su i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg.