Vrijedna donacija udruge Hrvatski nezavisni izvoznici softvera Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci

Foto: GKVK

VINKOVCI, U zadnje vrijeme se pojavilo dosta edukacijskih uređaja i mikro računala koja bi trebala promijeniti budućnost digitalnog obrazovanja, a među kojima se posebice ističe Mirco:bit,  a u posjedu 10 kompleta Mico:bita odnedavno se nalazi i Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci (GKVK).

Micro:bit je dizajniran da radi na mobitelima kako bi potaknuo na povećanje kreativnosti u školskim klupama, i s micro:bitom svatko može stvoriti vlastiti smart uređaj s tek nekoliko redaka koda, a u vinkovačku knjižnicu je stigao zahvaljujući suradnji te ustanove s Udrugom Hrvatski nezavisni izvoznici softvera (HNIS) iz Zagreba.

Mogućnosti uređaja za razliku od popularnog STEM učila Arduino UNO (8 bit) su goleme, poveziv je sa računalima, tabletima, bežično (BT) i preko USB priključka, nadalje, zanimljiv je i iz razloga što ima displej od 5×5 LED lampica i dva tipkala da se može sa uređajem odmah raditi bez dodatnih periferija, isti je i vrjedniji kao donacija od samo novčane vrijednosti  jer se zasada u Hrvatskoj ne može kupiti, a da se nabaviti samo preko internetskih trgovina iz EU, navode iz GKVK.

“Knjižnica bi poticala učenike viših razreda osnovne škole da se angažiraju i prema vlastitim mogućnostima i volji razviju želju prema školskim i izvanškolskim aktivnostima sudionika Croatian Makers lige, koji svojim natjecateljskim sadržajima prije svega u robotici potiču razvoj STEM vještina za daljnje srednjoškolsko i visokoškolsko obrazovanje u tom području”, pojašnjava informatičar GKVK, Igor Grubišić.

Navodi kako bi program prije svega obuhvatio s obzirom na mogućnosti ustanove tzv. Internet stvari (engl. skr. IoT – Internet of Things), odnosno programiranje malih senzora i upravljača koji se mogu umrežavati te bežično očitavati i upravljati.

Igraonice će se odvijati subotom zbog školskih obaveza sudionika, a u sklopu Veselih subota, radionica i igraonica za djecu koje GKVK organizira već godinama tijekom cijele godine većinom za djecu osnovne škole, također bi bio organiziran i STEM za Bibliobus po cijeloj Vukovarsko-srijemskoj županiji.  Početak STEM igraonica će biti objavljen na elektroničkim glasilima, a sve informacije se mogu dobiti pozivom na telefonski broj Knjižnice i na dječjem odjelu ustanove.