U vinkovačkoj knjižnici otvorena izložba “Informiranje u Domovinskom ratu

Foto: Đuro Karalić

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci večeras je otvorena izložba fotografija “Informiranje u Domovinskom ratu” kao svjedočanstvo o radu nekadašnjeg Ureda za strane novinare osnovanog 1991. godine s ciljem probijanja medijske blokade u kojoj se Hrvatska našla na početku Domovinskog rata.

Ured strane novinare osnovan je od strane Hrvatskog informativnog centra u kolovozu 1991. godine u Zagrebu, Splitu, Zadru, Vinkovcima, Osijeku, Slavonskom Brodu i diljem BiH s ciljem, a kako je pojasnio tadašnji djelatnik ureda, Krešimir Macan, s ciljem da “stranim novinarima i međunarodnoj javnosti pružimo istinitu informaciju o agresiji na Hrvatsku”.

“Da danas u Ukrajini imate sliku onog šlepa iz Aljmaša, ona bi obišla cijeli svijet poput munje, a mi smo se morali itekako potruditi da bi vijest o njemu uopće prodrla u međunarodnu javnost”, kazao je Macan pored kojega je o djelovanju Ureda za strane novinare govorio je i Mirko Volarević. Nazočni otvorenju izložbe bili su i ratni izvjestitelji iz Vinkovaca, dopisnik Hine Davor Runtić i Večernjeg lista Drago Veselčić te ratna novinarka Radio Vinkovaca i Vinkovačkog lista Milka Vida.

Organizatori izložbe su Hrvatska matica iseljenika Podružnica Vukovar, Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci i Ogranak Matice hrvatske Vinkovci.