Radi rasta cijena električne energije najavljene mjere uštede, Penava traži od građana da se izjasne za koji su model

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava održao je danas konferenciju za medije kako bi građane upoznao s mjerama štednje kojima je, uslijed poskupljenja energenata, konkretno – električne energije, Grad Vukovar primoran pristupiti te ih je pozvao na izražavanje mišljenja u pogledu navedene tematike. Penava je rekao kako je inflacija u punom jeku na području cijele države ali da Vlada i mediji plasiraju samo dio informacija prema javnosti, ne vodeći računa o tome da kriza pogađa svakog našeg građanina.

“Što je aktualna Vlada Republike Hrvatske mogla napraviti prije 5 godina, primjerice izgradnjom hidroelektrana ili razvojem zelene energije? Tada se o tome nije razmišljalo i tu pronalazim veliku odgovornost hrvatske politike i Vlade koja je očekivala da će našu državu voditi Europska unija umjesto Vlade Republike Hrvatske“, kazao je Penava.

Dodao je i kako se s poskupljenjem električne energije suočava svaki poslovni subjekt u Republici Hrvatskoj pa tako i Grad Vukovar. Pojasnio je kako je u odnosu na referentnu 2021. godinu jasno vidljivo da nas očekuje poskupljenje od 262 posto te da se ne govori o poskupljenju od dva ili dvadeset posto, već o povećanju cijene električne energije za dva i pol puta nego što je to bilo u istom mjesecu prošle godine.

„Kako bi građani bolje shvatili o čemu je riječ, moraju znati kako ćemo, govoreći na primjeru javne rasvjete u Vukovaru, prema važećim cijenama umjesto dosadašnjih 2 milijuna kuna morati izdvojiti gotovo 5,5 milijuna kuna. Kao gradonačelnik i gradska uprava koji odgovorno upravljaju gradskim proračunom, moramo pristupiti određenim modelima uštede.“, rekao je gradonačelnik te istaknuo kako svoje ponašanje moramo prilagoditi aktualnom trenutku i uvjetima u kojima živimo, a to ćemo učiniti upravo uvažavajući mišljenje svih građana.

Stoga, pojašnjava gradonačelnik Penava – u ovoj situaciji dva su modela kojima može pristupiti Grad Vukovar. Prvi se odnosi na redukcije i uštede, a drugi je mogućnost podizanja cijena komunalne naknade, no, o mjerama koje će Grad Vukovar provesti mišljenje će iskazati građani Vukovara.

Od ponejeljka, 14. ožujka 2022. godine do subote, 19. ožujka u vremenu od 09 do 13 sati građani će se, sukladno svojim stavovima, na štandovima postavljenima u gradu moći odlučiti za jedan od dva modela – u noćnim će satima raditi svako drugo ili treće javno rasvjetno tijelo kako bi reducirali troškove, i dalje vodeći računa o osvijetljenosti prostora i sigurnosti prometa ili za model poskupljenja komunalne naknade za sve građane, u visini od 40 do 50 posto, a kako bi se pokrio novonastali trošak. Jednako tako, građani svoje mišljenje mogu iskazati i putem online ankete: https://forms.gle/vkWkV8N6nHwFdH4j6 Nakon provođenja ankete, Grad Vukovar donijet će odluku sukladno mišljenju građana.

„Grad Vukovar, zajedno sa svim gradskim službama već tjednima intenzivno radi na pripremama za krizne modele funkcioniranja. Nažalost, s razine države vidimo vrlo nisku svjesnost o težini ovoga problema, a vrlo visoku razinu populizma kako bi se ovaj problem prikrio. Sve su ovo problemi koji se dotiču svakog gospodarstvenika naše države“, zaključio je Penava.