Politička bitka za Vukovar tek kreće, na stolu moguća rješenja kojima se svatko neće obradovati

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Nakon nedjeljnih izbora za gradonačelnika i Gradsko vijeće Vukovara, u “glavnom gradu” Vukovarsko-srijemske županije ništa nije riješeno, iako se relativni pobjednici ili pobjednik izbora zna.

Aktualni gradonačelnik, nezavisni Ivan Penava suprotno željama dojučerašnjih stranačkih kolega iz HDZ-a, nije doživio potonuće. Ostvario je relativnu pobjedu dobivši povjerenje 43,80 posto odnosno 4.889 birača što mu, dakako nije bilo dovoljno i za apsolutni trijumf te će u nedjelju, 30. svibnja u završnom sučeljavanju snage odmjeriti s izazivačem, HDZ-ovim Nikolom Mažarom kojemu je u prvom krugu povjerenje poklonilo 24,81 ili 2.770 građana grada na Dunavu. Gotovo pa duplo manje nego Ivanu Penavi koji je relativni pobjednik i u izborima za Gradsko vijeće gdje mu za nesmetano vladanje nedostaje jedan vijećnički mandat. A taj, baš jedan, Ivanu Penavi bi možda mogao biti i nedostižan što nimalo ne olakšava situaciju suprotnom taboru koji ovih dana također muku muči kako sastaviti većinu, od političkih opcija koje se svjetonazorski nalaze na različitim polovima, a zajednički bi im interes jedino mogao biti kako ne donijeti krivu odluku i ne prikloniti se jednoj strani, pa kasnije gadno zažaliti. Ovih dana tako su na sto muka HNS-ov Nenad Bučko i bivši SDP-ovac Željko Sabo koji su uz Srđana Milakovića (Demokratski savez Srba) osvojili po jedan mandat u Gradskom vijeću, upravo onaj koji nedostaje Ivanu Penavi, ali i Nikoli Mažaru odnosno budućoj koaliciji u Gradskom vijeću koju HDZ mora stvoriti želi li imati prevagu. Karte su na stolu, a za sada nitko ne želi unaprijed povlačiti poteze dok se ne raspetlja priča oko budućeg gradonačelnika jer posve su drugačiji odnosi snaga i razmišljanja u slučaju ostane li na Trgu Republike Hrvatske stolovati Ivan Penava ili useli Nikola Mažar.

“Vidjet ćemo što i kako dalje. Imali smo jasan program i znamo što smo zagovarali i prema tomu ćemo se tako i odrediti. Učinit ćemo ono što je najbolje za grad Vukovar i njegove građane”, kaže Nenad Bučko koji je u Gradskom vijeću s koalicijom “Živim Vukovar” osvojio vijećnički mandat s kojim je, kako kaže, zadovoljan.

“Zadovoljan sam kada vidim kako su drugi prošli , koji su puno veća i prepoznatljivija imena od mene. Krenuli smo s 0,9 posto uz političku percepciju koja je bila deset puta slabija od onoga što sam dobio. Ankete su pokazivale da ne postojimo, a pokazalo se suprotno”, kaže ovaj HNS-ovac.

Bivši SDP-ovac, a sada nezavisni Željko Sabo kaže kako s njim oko formiranja buduće vlasti u Vukovaru još nitko nije razgovarao, a spreman je kaže, podržati, svako rješenje koje vode Vukovar i građane Vukovara u sigurnu i bolju budućnost. “Vukovar mi je uvijek bio i ostao na prvom mjestu. Zadovoljan sam ostvarenim vijećničkim mandatom i smatram ga svojevrsnom moralnom satisfakcijom i nagradom za sve što sam dobro napravio za ovaj grad i spreman sam još učiniti”, mišljenja je ovaj nekadašnji vukovarski gradonačelnik.

Što će se u konačnici dogoditi s formiranjem zakonodavne vlasti u Vukovaru ne zna ni on jer je kombinacija puno. Ono što se međutim priželjkuje je da ne bude ponovnih izbora, a što bi se moglo dogoditi ukoliko gradonačelnik, tko god to postao, ne bude imao i većinu u Gradskom vijeću. Tada naime, slijedom logike, većina u Gradskom vijeću ima priliku pokazati snagu već pri podnošenju proračuna Grada za iduću godinu, koji podnosi gradonačelnik, a koji Gradsko vijeće može odbiti. Međutim, tada na snagu stupa čuveni, kolokvijalno nazvan “lex šerif” zakon, koji je prije nekoliko godina zamijenio do tadašnje zakonsko rješenje, prema kojem se u slučaju neusvajanja proračuna gradova, općina ili županija, istovremeno raspuštaju predstavnička tijela i razrješuju gradonačelnici, načelnici odnosno župani. Izmjenama se došlo do zakonskog rješenja po kojem sada, ukoliko se do kraja kalendarske godine ne usvoji proračun koji predlaže gradonačelnik, načelnik ili župan, raspušta samo gradsko ili općinsko vijeće ili županijska skupština, a gradonačelnik, načelnik ili župan ostaju i dalje na vlasti. A toga se pribojavaju posebice one političke opcije koje su s malim brojem vijećnika ušle u vukovarsko Gradsko vijeće jer novi izbori predstavljaju i novi trošak što njihove, i ovako prenapregnute, stranačke financije i organizacijske mogućnosti, teško da bi podnijele. A postoji i mogućnost da se izgubi i taj jedan osvojeni vijećnički mandat. Stoga, ovih dana nekim političarima s tek prije neki dan izborenim vijećničkim mandatom u Gradskom vijeću Vukovara, nije lako. Na sto muka su, a svaka opcija za sada im se čini koliko dobitkom, toliko i mogućim gubitkom.