Obilježen Dan Ekonomske škole Vukovar

Foto: Ekonomska škola Vukovar

VUKOVAR, Nizom aktivnosti obilježen je Dan Ekonomske škole Vukovar, među kojima je održana i radionica izrade odjevnih predmeta od reklamnih letaka i starih časopisa. Isto tako, provedena je i završna aktivnost eTwinning projekta R-Eco u koji se škola uključila tijekom školske godine.

“Učenici su za vrijeme nastave na daljinu skupljali plastične čepove, a nakon povratka u učionice čepove su prikupili te ih šalju Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma. Humanitarna akcija provodi se pod nazivom „Plastičnim čepovima
do skupih lijekova“, a aktivnosti su usklađene s kurikulumom predmeta Društveno odgovorno poslovanje. Prikupljanjem starog papira, čepova, baterija i boca pomažemo u očuvanju prirode, a otkupom istih pomažemo udrugama u zajednici. Učenici su kroz projekt definirali ciljeve održivog razvoja, pobliže se upoznali s pojmovima reciklaže te komunicirali i surađivali ​​s drugim sudionicima, sveudilj razvijajući kritičko mišljenje i vještine rješavanja
problema”, kažu profesorice Ekonomske škole Vukovar Tea Makismović i Tanja Zrilić.

Poručuju kako je cilj usmjeravanja učenika ka održivom razvoju razvijanje osjećaja odgovornosti, kreativnog razmišljanja, osjećaj za potrebe drugih, kulturne svijesti te financijske i informatičke pismenosti.

“U digitalnim alatima predstavljena je enciklika Rerum novarum na kojoj se temelji Etika poslovanja, a igre Cosmopol, Pictionary (u našoj verziji Draw My Economy) i Alias prilagodili smo tako da predstavljaju temeljne ekonomske pojmove. Održan je i tradicionalni Sajam vježbeničkih tvrtki, no u virtualnom obliku. Budući da se održivi razvoj zasniva na brizi za generacije koje tek dolaze, maturanti su napisali ohrabrujuća pisma osmašima o mladosti, budućnosti i ustrajnosti pri postizanju ciljeva”, napominju Maksimović i Zrilić dodajući kako su se zbog vrlo uske povezanosti okoliša i ekonomije, učenici na satima geografije kroz kviz upoznali sa zavičajnim prirodnim resursima, a na humanističkim predmetima istraživali uzroke nestajanja domaćih pčela, napravili video u kojem su nam pokazali svoje kućne ljubimce (jer se kroz odnos s kućnim ljubimcima uči empatija i potiče socijalizacija) dok su kroz igru boćanja ispoštovali epidemiološku distancu, promovirali sportski duh i obilježili Svjetski dan sporta koji se također obilježava u svibnju.

S radom je započeo i radio Ekonomske škole Vukovar.