Bekavac: Od 334 vinkovačke ulice, samo 11 nosi ime žene

Foto: SDP Vinkovci

VINKOVCI, Na 7. izvještajno-tematskoj sjednici Socijaldemokratskog foruma žena (SDFŽ) Gradske organizacije Vinkovci, održanom u subotu, ukazano je potrebu veće zastupljenosti žena na kandidacijskim listama.

Potpredsjednica SDFŽ GO Vinkovci i kandidatkinja SDP-a za gradonačelnicu Vinkovaca na predstojećim lokalnim izborima Marija Bekavac podsjetila je kako sukladno zakonu na kandidacijskim listama za izbor članova/ica za predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave na predstojećim loklanim izborima mora biti minimalno 40 % podzastupljenog spola.

Političke stranke koje ne budu poštivale načelo ravnopravnosti spolova, te ne budu vodile računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca na izbornim listama, prema zakonu kaznit će se sa novčanom kaznom, navela je.

„Marginaliziraju li se žene u Vinkovcima i po pitanju imena ulica u našem gradu? Jer od 334 ulice u Gradu Vinkovcima 160 ulica nosi ime nekog muškarca, 163 ulice su rodno neutralne, a samo 11 ulica nosi ime ženske osobe, što je točno 3,29 % od ukupnog broja. Zanemarene su žene iz hrvatske i svjetske povijesti koje su svojim radom ostavile dubok trag u našoj prošlosti. Svaki naziv ulice predstavlja dio povijesti, te se čini, da žena u našoj povijesti nije niti bilo“, zaključila je Bekavac koja je ujedno prva kandidatkinja za gradonačelnicu Vinkovaca u neovisnoj hrvatskoj državi.

Predsjednica SDFŽ GO Vinkovci Nataša Čopčić istaknula je da deklarativno isticanje kako je netko za ravnopravnost spolova treba pokazivati djelima, a ne samo riječima. Smatra da žene posjeduju dovoljno znanja, vještina i sposobnosti, te da imaju pravo na razmjernu zastupljenost u svim izvršnim i predstavničkim tijelima RH. Naglasila je da je SDP GO Vinkovci izuzetno rodno osjetljiva organizacija, a kao dokaz tome navodi da u Gradskom odboru ima 8 žena, od ukupno 15 članova/ica, što čini 53 %.

Skupštini je nazočila i v.d. Predsjednica SDFŽ RH Karolina Leaković sa suradnicama.