Sušac: Pitanje ćirilice je političko pitanje koje se diže na razinu koja je nepotrebna

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Predstavnici Hrvatskih suverenista komentirali su danas promjenu Statua grada Vukovara sukladno kojoj ćirilica više neće biti ravnopravno pismo u Vukovaru. Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček rekao je kako je popis stanovništva pokazao da je broj građana srpske nacionalnosti pao ispod 33,33 posto s čime se gube određena prava. Kazao je kako se ništa neće drastično promijeniti kao i da postoji Ustavni sud koji štiti prava svih građana pa i manjina.

Predsjednik vukovarskih suverenista i zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac rekao je kako je jedina suštinska promjena ta da se gradskim vijećnicima, koji su se izjasnili kao Srbi, više neće dostavljati materijali pisani na ćirilici. Prema njegovim riječima to je grad godišnje koštalo preko 100.000 kuna s tim da većina vijećnika nije niti koristila te materijale.

„Neće biti nikakvih drastičnih iskoraka niti naprijed niti nazad. Grad Vukovar i dalje će dodjeljivati poticaje i sredstva udrugama, gospodarstvenicima i poljoprivrednicima bez obzira na nacionalnost. Na to se nikada nije niti gledalo. Smatram kako je sve to političko pitanje koje se diže na razinu koja je nepotrebna. Uostalom na javno savjetovanje nije se prijavila niti jedna osoba“, rekao je Sušac.