Na ovogodišnjoj ARt future izložbi – radovi učenika OŠ „Antun i Stjepan Radić“ Gunja

Foto: SKIG

GUNJA, Učenici Osnovne škole „Antun i Stjepan Radić“ iz Gunje, u sklopu Škole budućnosti, sudjeluju u ARt Future festivalu digitalne umjetnosti, tj. Art future izložbi. Događaj donosi digitalnu umjetnost na ulice gradova u tehnologiji proširene stvarnosti (Augmented Reality, AR). Tema ove godine je “Emocionalna i umjetna inteligencija”, a inspiracija za ovu aktivnost je nedavni razvoj i globalna popularizacija alata kao što su ChatGPT, Midjourney, DALL-E i drugi iz domene “generativne” inteligencije. Izložba traje od 13.10 do 12.11. 2023. godine.

Učenici 8. c razreda zajedno sa nastavnicom iz informatike Mašom Budimski Voloder sudjelovali su na radionici, koju je za njih pripremila školska knjižničarka Anita Tufekčić i učenike motivirala na korištenje “AI” alate za kreativno stvaranje, prvenstveno 2D djela. Učenike se upoznalo s alatom Midjourney (2D) i kako s ChatGPT-em stvarati promptove, u svrhu sudjelovanja na festivalu digitalne umjetnosti tj. Art future izložbi.  Nakon što su vidjeli mogućnosti učenici su krenuli u stvaranje svojih likovnih djela.

Zašto koristimo AI alate? Cilj radionice (izložbe) bio je dobiti povratnu informaciju u smislu likovnih djela od generacije koja će cijeli svoj život živjeti s AI alatima.

Tema izložbe je “Emocionalna i umjetna inteligencija” – ideja je da učenici zamisle i izraze kroz te radove njihov život u budućnosti s “AI” alatima. Ne trivijalne stvari kao “učenik sjedi i koristi mobitel” nego naprednije. Hoće li učenik uz pomoć futurističke tehnologije graditi svoju kuću? Hoće li putovati svemirom uz robotskog prijatelja? Hoće li upravljati farmom povrća koristeći autonomne dronove? Hoće li na Mjesecu razgovarati s umjetnom inteligencijom o smislu života? Hoće li stvarati megalitska umjetnička djela koristeći AI za pomoć u arhitekturi?

Želja je povećanje sposobnosti pojedinačnih ljudi u nekakvom stvaralaštvu. Možda neki učenik ima super ideju za sliku, za kompoziciju, za nešto, ali nema talenta za olovku i za kist, no možda ima talenta za riječi. Možda može opisati umjetničko djelo koje želi i koristiti ove alate da to napravi, poručuje školska knjižničarka dr. sc. Anita Tufekčić.

Dobili smo veliku paletu ideja i radova od svakog učenika posebno a najbolji radovi poslani su organizatoru kako bi bili vidljivi na Art future izložbi, tj. na festivalu digitalne umjetnosti.

Nastavnici osnovnih i srednjih škola iz Hrvatske radili su s više od 250 djece koja su kroz alate umjetne inteligencije stvorili preko 3500 pojedinačnih radova, od kojih su prema izboru djece i nastavnika te glasovima stručnog žirija odabrana 65 rada za izložbu.

Na mjesec dana, na lokacijama po cijelom Zagrebu moći će se vidjeti nešto doista jedinstveno – izložba u proširenoj stvarnosti ili popularnije u AR-u, čime će cijeli grad postati pravi futuristički izložbeni prostor. U pitanju su prije svega animirani trodimenzionalni modeli koji će putem proširene stvarnosti biti integrirani u gradski prostor i to na više od 20 zagrebačkih lokacija.