Na Borincima tradicionalno zazvan božji blagoslov na konje i konjanike

Foto: Đuro Karalić

U sklopu manifestacije “Od Đurđeva do Markova” danas su, kod kapelice Uzašašća Gospodnjeg na Borincima, blagoslovljeni konji i konjanici.

Konjanici su se okupili u vinkovačkom gradskom naselju Lapovci, a potom se, jašući u povorci, uputili do kapele Uzašašća Gospodnjeg na Borincima, obnovljene 2014. godine, a gdje je misno slavlje služio župnik vinkovačke Župe Presvetog Srca Isusovog, velečasni Ladislav Dort koji je potom blagoslovio konje i konjanike.

“Ljudi su se nekada molili Bogu za dobro zdravlje i sigurnost konja, jer je ta životinja nekadašnjem seljaku značila sve. Bez je rad na selu bio nezamisliv. Danas nije tako, ali običaj želimo sačuvati kao podsjetnik na nekadašnja vremena, ali i iz želje da se okupimo i zahvalimo dragom Bogu”, kazao je župnik Dort.

Misi i blagoslovu konja i konjanika nazočan je bio i zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić koji je izrazio podršku gradskih vlasti organizatorima manifestacije.

„Manifestacijom je želja vratiti nas u povijest i oživjeti stari slavonski običaj, kad su naši stari na svetog Jurja zazivali blagoslov konja, a na svetog Marka blagoslivljali polja. Zahvaljujemo se i dragom Bogu na ovako lijepom vremenu, konjanicima i svim gostima na lijepom odzivu”, kazao je predsjednik Udruge “Naši Borinci” Robert Rihtar, podsjetivši kako se manifestacija “Od Đuđeva do Markova” održava već deset godina.

Kapelu Uzašašča Gospodnjega na Draganovcima u vinkovačkom prigradskom naselju i izletištu Borinci, koja se u povijesnim zapisima spominje još u 18. stoljeću kao “drvena kapela u vinkovačkim vinogradima”, obnovili su Povijesno i športsko društvo “Hrvatski sokol” Vinkovci, udruge “Naši Borinci” i “Vinkovački šokčaki rodovi” te Župa Presvetoga Srca Isusova.

Ime naselja Draganovci spominje se još u srednjem vijeku kao područno selo koje je pripadalo obližnjem naselju Sveti Ilija, kako su se u to doba zvali današnji Vinkovci. U vrijeme vladavine Turaka mještani Draganovaca preselili su se u Vinkovce ali su i dalje nastavili dolaziti u kapelu, koja je nakon II. svjetskog rata zaboravljena te je bila propala i zapuštena.

Prije nekoliko dana, na blagdan sv. Marka, na istom mjestu upriličen je i blagoslov polja.