Najavljena gradnja Poduzetničkog inkubatora Vinkovci

Foto: VIA

VINKOVCI, Do kraja 2019. godine u ulici Dragutina Žanića trebao bi biti izgrađen Poduzetnički inkubator, poslovna zgrada na dvije etaže ukupne površine 2.100 četvornih metara u kojem će mladi poduzetnici koji tek kreću u poduzetničke vode stjecati prva iskustva, najavljeno je na uvodnoj knferenciji projekta Poduzetnički inkubator Vinkovci, održanoj u ponedjeljak u Vinkovcima.

U Poduzetnički inkubator moći  će se smjestiti 13 malih i srednjih poduzetnika iz uslužnih djelatnosti te 5 iz proizvodnih djelatnosti.

“Riječ je projektu iznimno važnom za Grad Vinkovce ne samo u gospodarskom već i u demografskom smislu jer projekti poput ovoga doprinose ostanku ljudi na ovim prostorima”, poručio je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić rekavši kako su Vinkovci značajno gospodarsko središte potkrijepivši to riječima kako 42 posto uposlenih u gospodarstvu Vukovarsko-srijemske županije radi upravo na području grada Vinkovaca dok od ukupnog broja poduzetnika u županiji, njih 32 posto je iz Vinkovaca.

Uvodnoj konferenciji nazočna je bila i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac koja je ocjenila kako Poduzetnički inkubator predstavlja novu potpornu instituciju u gradu Vinkovcima.

“U prošloj godini u Vukovarsko-srijemsku županiju uloženo je 1,2 milijarde kuna beposvratnih sredstava iz EU fondova. To su značajna sredstva i puno je tu projekata. Očekujem da nastavimo tako i u ovoj godni te iz ove županije očekujem nove projekte i prijedloge”, poručila je Žalac rekavši kako je Poduzetnički inkubator Vinkovci dio projekta Slavonija u kojem je do sada ugovoreno 24 posto od ukupno predviđenih 18,7 milijardi kuna.

Po riječima vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića, projekti poput gradnje Poduzetničkog inkubatora Vinkovci značajan su motor pokretač cjelokupnog gospodarstva ne samo u Vinkovcima, već i u županiji.

Partneri na projektu bit će Tehnološki park Vinkovci i Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca koja je sudjelovala i u pripremi projektne prijave.

“Izgradnjom Poduzetničkig inkubatora Vinkovci osigurat će se standardizirani poslovni prostori visoke opremljenosti, prilagođeni potrebama poduzetnika, kao i stručna podrška poslovnog savjetovanja, edukacije, povezivanja, prezentacije i promidžbe poduzetnicima početnicima u početnim, a samim time, i najkritičnijim fazama razvoja poduzeća, čime će se povećati broj tvrtki koje opstaju na tržištu, povećati stopa preživljavanja start-up tvrtki i potaknuti njihov rast i razvoj”, kazala je direktorica Agencije Mirta Štrk.

Korisnicima će također biti na raspologanju co – working prostor s opremljenih 6 radnih jedinica, te usluge virtualnog ureda koji omogućuje korisnicima da pokrenu posao i registriraju tvrtku sa sjedištem i poslovnom adresom u Poduzetničkom inkubatoru uz najam poslovne adrese mogućnost preusmjeravanja pošte i druge usluge. Na raspologanju će biti i 2 konferencijske dvorane opremljene suvremenom audio vizualnom i tehničkom opremom s mogućnošću razdvajanja na manje dvorane, odnosno sale za sastanke.

Građevinski radovi trebali bi započeti uskoro, nakon što se izabere izvođač, a rok za završetak je pred kraj 2019. godine. Vrijednost projekta je 21,3 milijuna kuna od kojih su 19,9 milijuna kuna bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj, a Grad Vinkovci kao nositelj projekta osigurava preostali iznos.