Proljetnim ophodom Filipovčice zazvana kiša na suha slavonska polja

Foto: Đuro Karalić

U sklopu 32. Otočkog proljeća, članova Kulturno-umjetničkog društva “Filipovčica” iz Komletinaca izveli su večeras običaj godišnjeg proljetnog ophoda Filipovčica.

Običaj Filipovčice nalazi se na na listi nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske i izvodi se samo u Komletincima.

“”Momci i cure bi se dogovarali i sastali na sokaku te su krenuli prema šumi na izlet. Putem bi se zaustavljali i odmarali na stanovima. Kada bi došli u šumu, tada bi momci djevojkama nasjekli grabovih grančica i predvečer bi krenuli nakon druženja natrag u selo. U dva reda bi ih dočekala djeca na ulazu u selo, pjevali bi pjesme i tako bi skupa svi išli oko crkve tri puta i na kraju bi molili “Anđeo Gospodnji”. Zatim bi se izišlo iz crkvenog dvorišta i malo bi se zabavili, a svaka cura bi uzela svoju granu i išla kući te bi tu granu zataknula za dvorišnu ogradu. Tako bi se znalo da je ta cura bila u “Filipovčicama””, pojašnjava Marija Čorić, predsjednica Kulturno-umjetničkog društva “Filipovčice” iz Komletinaca.

Po njezinim riječima, običaj je postojao još krajem 50-ih godina prošloga stoljeća, a održavao se uoči 1. svibnja i blagdana sv. Filipa i Jakova po kojem je dobio i ime. Cilj mu je bio prizivanje kiše. Nakon što je u međuvremenu zamro u javnom prostoru, obnovljen je 2009. godine i od tada se redovito izvodi pred 1. svibnja ophodom oko crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Komletincima.