IZBORI: Ivan Bosančić: Vrlo je važno da birači u nedjelju izađu na izborima jer na njima odlučujemo kako će izgledati naš kvart, škola naše djece, naš grad

Foto: Grad Vinkovci

VINKOVCI, Na samom smo završetku predizborne kampanje za lokalne izbore. Na biračima je da u nedjelju odaberu one najbolje. O samoj kampanji i nadanjima na izborima razgovarali smo kandidatom HDZ-a za novi mandat gradonačelnika Grada Vinkovaca, Ivanom Bosančićem.

Predizborna kampanja došla je do samoga kraja, jeste li zadovoljni njenim tijekom i jeste li uspjeli svoje poruke odaslati građanima Vinkovaca?

Kampanja, po meni, ima za cilj informirati građane o onome što će kandidati činiti u mandatu za koji se natječu. Volio bih da smo se nadmetali programima i da smo konstruktivno debatirali na temu razvoja grada. Nažalost, kako u svijetu, tako i u Vinkovcima, populizam jača i nisam čuo puno programa od protukandidata. Nažalost, društvenim mrežama su dominirale brojne netočne informacije koje su nažalost imale za cilj obmanu birača. No, to govori o drugim kandidatima. Mi smo kampanju bazirali na projektima koji su i obilježili moj prvi mandat. Građanima sam podnio izvješće o svemu učinjenom u prošlom mandatu, jer držim kako imaju pravo znati kako su trošena proračunska sredstva. Također, u mom programu koji je javno dostupan, vrlo pregledan i lako čitljiv predstavili smo vrlo konkretno što ćemo raditi iduće četiri godine kako bi Vinkovce učinili još boljim mjestom za život.

Imate li povratne reakcije građane i kakve su?

Građani će svoj sud reći u nedjelju. Osluškivao sam potrebe građana tijekom prošlog mandata, pozivao ih na javne tribine po mjesnim odborima kako bih čuo koji su problemi i što im je prioritet u njihovom kvartu. U svakodnevnom sam kontaktu s građanima i moram priznati kako sam ohrabren njihovim komentarima i njihovom podrškom. Dobio sam rekordan broj potpisa podrške kandidaturi kakvu nikad nitko u gradu na Bosutu nije dobio. Preko 8000 građana podržalo je moju kandidaturu. To mi puno znači, no to je i velika odgovornost jer najvažnije je zadržati povjerenje i ispuniti ono što si obećao. Vjerujem kako od ponedjeljka krećemo s provođenjem programa za koje sam zatražio povjerenje za vođenje Vinkovaca iduće 4 godine i dovršetak započetih projekata te provedbu novih za koje su sredstva već osigurana.

Kroz razgovore i susrete  s građanima Vinkovaca do kojih ste zaključaka došli što je to što im najviše nedostaje u gradu Vinkovcima?

Građane u Vinkovcima, kao i u ostatku Hrvatske muče radna mjesta i iseljavanje. Ovo su ozbiljni problemi s kojima se moramo suočiti i rješavati ih na svim razinama. Projekt Vinkovačka obitelj imao je za cilj dati podršku građanima u svakom životnom dobu od rođenja djeteta do mirovine. No, jasno kako ove mjere nisu dovoljne i moramo ih pojačati, a najveći naglasak je na proširenju nove Industrijske zone Zalužje gdje moramo privući investicije koje će pokrenuti gospodarstvo i stvoriti nova radna mjesta. Grad mora biti servis građanima i poduzetnicima i stvarati bolju poduzetničku klimu te biti otvoren i transparentan. Tome će pomoći digitalizacija gradske uprave i e-Proračun.

Imate li u svom programu odgovor na njihove potrebe?
,
Jasno kako je program temeljen upravo na potrebama građana. Trudim se uistinu svaki dan ljudima prezentirati što se radilo i kako će se raditi. Vrlo je važno da svi Vinkovčani pročitaju izborne programe, kao što je važno da izađu na izbore u nedjelju, jer lokalni izbori vrlo su važni. Upravo na ovim izborima odlučujemo kako će izgledati naš kvart, škola naše djece, naš grad. Novi vrtići, obnovljene škole, jednosmjenski rad škola te produljeni boravak u vrtićima samo su neke od mjere za podizanja kvalitete obrazovanja. Svaki kutak našega grada mora imati jednako razvijenu komunalnu infrastrukturu. Moderna dječja igrališta, sportski tereni za djecu i mlade, odnosno demografska revitalizacija jedan je
od naših glavnih razvojnih smjerova. I dalje će Vinkovačka obitelj biti glavna i osnovna vodilja u svim našim projektima. Povećanje naknada za rođenje djece, smanjenje cijene vrtića, kupnja građevinskih zemljišta po povoljnijim uvjetima samo su neke od mjera u sljedećem mandatu, a novim programima ranog, predškolskog i osnovnoškolskog obrazovanja pomoći će se usklađivanju obiteljskog i poslovnog života roditelja.

Ukoliko Vam poklone povjerenje i za naredni gradonačelnički mandat, koji su prvi potezi koje ćete povući?

Nema tu prvih poteza. Ovo je nastavak rada. U tijeku su brojni radovi, pred nama je puno projektiranih objekata čija izgradnja kreće. Novi vrtić „Vladimir Nazor“, nova škola u Novom Selu, obnova Mađarske škole, kompleks otvorenih bazena u Lenijama, uređenje zatvorenog i otvorenog djela tržnice te uređenje poučnih staza, PIK-ovog stana i novi sadržaji u području zone Papuk samo su neki od projekata koje smo u kampanji predstavili kroz gotove vizualizacije kako bi građani bili upoznati sa kompletnim projektima. Gospodarstvo i obrazovanje pokretač su razvoja svakoga grada. I dalje ćemo stvarati uvjete za rast i razvoj gospodarstvenika, a nova proširena Industrijska zona Zalužje
bit će temelj razvoja u sljedeće četiri godine kroz inovativno gospodarstvo kao generatora novih radnih mjesta.

Jeste li osobno zadovoljni radom gradske uprave u ove protekle četiri godine i hoće li tu biti kakvih promjena?

Iskreno mislim kako imamo prostora za poboljšanje. Grad mora biti servis građana i poduzetnika. Zadovoljan sam radom mlade ekipe pročelnika koji su inzistirali na projektima i dinamici koja je uistinu pokrenula cijeli sustav na bolje. Digitalizacija gradske uprave, e-Proračun i nastavak rada na projektima uz aktivnije uključenje građana, ali i gradskih institucija uz naglasak na mlade ljude u kombinaciji sa iskustvom starijih kolega trebaju biti dobitna kombinacija efikasnije gradske uprave.

Vaša poruka biračima pred izbore.

Dragi sugrađani, pozivam Vas da u nedjelju 16. svibnja izađete na izbore i odaberete najkvalitetnije programe za Vinkovce. Odaberite ljude u koje ste sigurni i iza kojih postoje mjerljivi rezultati. Pozivam Vas da podržite dr.sc. Romića i mene kao kandidate za služenje ovom gradu u iduće četiri godine, ali ne zaboravite kada odaberete kandidate kako je važno dati podršku i kandidatovoj listi za Gradsko vijeće bez koje nema stabilnog obnašanja funkcije.